Anders Bergkvist ska ha använt de bonuspoäng som han uppnått genom sina arbetsresor för privata resor. Foto: TT/Skärmdump Twitter

Nu sparkas Svenska kyrkans toppchef

Uppdaterad
Publicerad

Under maj granskades Svenska kyrkans utlandsresor av flera medier, vilket fick kyrkan att tillsätta en egen utredning. Under onsdagen kom beskedet att Svenska kyrkan i utlandets toppchef får lämna sin tjänst.

– Förtroendet för en chef på den här nivån är brutet och då är det inte möjligt att fortsätta i den rollen, säger Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare vid Svenska kyrkan.

Anders Bergkvist var chef för Svenska kyrkan i utlandet och i maj avslöjade Aftonbladet att han bland annat bott på lyxhotell i Rio de Janeiro och åkt på privat semester till San Francisco för kyrkans pengar. Det som avgjorde att han nu fått sparken är att han utnyttjat bonusprogram vid resor för privata ändamål. Bonusprogram som borde tillfallit Svenska kyrkan.

Kyrkans lyxresor

– Det är ett privat nyttjande av den typen av bonus som har intjänats i tjänsten och som skall användas i tjänsten, säger Helén Ottosson Lovén

Läs mer: Bodde på lyxhotell för kyrkans pengar

Intern granskning

Efter Sveriges Radios och Aftonbladets avslöjade om vidlyftiga lyxresor har nu Svenska kyrkan genomlyst Anders Bergqvist förhavanden i en intern granskning. Enligt Aftonbladet, som tagit del av granskningen, konstaterar kyrkan att ett flertal toppchefer vid flera tillfällen brutit mot kyrkans regler för de bonusprogram som finns i samband med resor.

Läs mer: ”Vi måste se över våra rutiner”

Regler skärps

Till följd av detta kommer ett flertal regler och rutiner att skärpas. Det ska exempelvis inte vara tillåtet för kyrkan att bjuda på alkohol vid internrepresentation, man ändrar upplägget för företagskort och bonusprogrammen förändras.

– Vi kommer även att förändra reglerna vid intern representation, säger Helén Ottosson Lovén

Både Sveriges Radio Ekot och Aftonbladet granskade under maj Svenska kyrkan och deras utlandsresor.

SVT söker Anders Bergkvist för en kommentar.

Svenska kyrkan i utlandet

Syftet med Svenska kyrkan i utlandet är att finnas till hands för utlandssvenskar och turister, och de har verksamhet i 24 länder.

”Svenska kyrkan i utlandet är mötesplatser där man kan lära känna nya vänner och uppleva gemenskap och trygghet men också, inte minst viktigt, dela sorg och få stöd i svåra stunder.”

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkans lyxresor

Mer i ämnet