• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

Två av kyrkans toppchefer friade

Publicerad

Flera avslöjanden om hur toppchefer i Svenska kyrkan åkt på lyxsemester för kyrkans pengar ledde till att en av cheferna fick lämna sin tjänst. Medan två av cheferna friats, pågår fortfarande samtal med en fjärde.

I våras rapporterade både Sveriges radios Ekot och Aftonbladet om toppchefers lyxresor och vårdslöshet med medlemspengar. Och det var i kölvattnet av deras avslöjanden som Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén beslutade att genomföra en oberoende genomlysning, och att ta två chefer ur tjänst under tiden.

För två veckor sedan stod det klart att Anders Bergkvist fått lämna sin tjänst. Inget beslut har ännu tagits kring den andra chef som tagits ur tjänst, utan samtal pågår fortfarande med honom.

Kyrkans lyxresor

Läs mer: Nu sparkas Svenska kyrkans toppchef

Samtal förs

– Samtal med Stefan Bergmark förs. Hur långt de har kommit eller vad de behandlar i nuläget kan jag inte svara på, säger Martin Larsson, pressekreterare på Svenska kyrkan.

Han kan heller inte ge besked om när ett beslut om Stefan Bergmark kan vara klart. Stefan Bergmark har varit operativt ansvarig för delar av Svenska kyrkans utlandsverksamhet.

Läs mer: Svenska kyrkans toppchefer tas ur tjänst

Man fortsätter även att föra samtal med en chef som haft en utlandstjänst. Det gör man trots att man betraktar honom som friad från anklagelserna. Även en annan chef inom Svenska kyrkans verksamheter i utlandet, betraktas som friad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkans lyxresor

Mer i ämnet