Larmet om branden inkom till SOS Alarm innan klockan 13 på tisdagen. Foto: Niklas Gedda

Åklagaren: ”Kvinnan dog innan mordbranden”

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åring som misstänks för mord och mordbrand i Uppsala har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord och mordbrand. Åklagaren menar att kvinnan ska ha dödats innan branden startade.

Kvinnan som hittades död i en lägenhet i Luthagen i Uppsala tidigare i veckan i en brand ska ha dödats innan branden, det menar åklagaren under dagens häktningsförhandling vid Uppsala tingsrätt.

– Först är hon berövad livet, sedan har mordbranden ägt rum, säger åklagaren Anne Sjöblom.

Mordbranden i Uppsala

Hur har hon bragts om livet?

– I går (torsdag, reds. anm.) var obduktionen, men jag vill inte kommenterar hur hon avled.

Greps nära brandplatsen

I tisdags ryckte räddningstjänst ut till en brand på Hällbygatan i stadsdelen Luthagen i Uppsala. En kvinna togs ut från en lägenhet av rökdykare, men hennes liv gick inte att rädda. Den 20-årige mannen, som sedan tidigare är känd av polisen, greps i närheten av brandplatsen.

I vilket läge är utredningen just nu?

Vi är inne i ett intensivt skede. Den tekniska undersökningen pågår fortfarande, och en mängd förhör kvarstår att hållas.

”Risk att han försvårar utredningen”

På torsdagen begärdes den misstänkte häktad av åklagare Anne Sjöblom, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordbrand.

– Jag menar att det finns risk att han försvårar utredningen och begår nya brott om han inte häktas, sa åklagaren till SVT Nyheter Uppsala.

Advokaten: En del nya detaljer

Den misstänkte 20-åringen motsätter sig häktningen. Men hans advokat kan inte säga om mannen nekar till brott eller inte.

– Jag kan inte prata om hur min klient ställer sig eller vad han har sagt eller vad han känner, de sakerna kan jag inte gå in. Det är med hänsyn till klienten, säger Magnus Nyström, mannens advokat.

Men advokaten tycker att det kom fram en del nya detaljer under häktningsförhandlingen, men kan inte gå in på vad och hänvisar till att förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. 

– Åklagaren har presenterat en hel del utredning som jag inte kände till. Jag är inte förvånad men det är en bra bit mellan att vara på sannolika skäl misstänkt och att bli dömd.

Läs mer: Grannarna skakade efter branden

Åtal ska väckas senast den 12 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Uppsala

Mer i ämnet