Studenten som läst i Uppsala delar en länk till offrets brev på sin facebooksida. Foto: Montage/TT

Uppsalastudent stoppade sexövergrepp i USA

Uppdaterad
Publicerad

De hoppade av sina cyklar, tacklade ned sexförbrytaren och höll kvar honom tills polisen kom. Fallet är ett av de mest uppmärksammade i USA just nu, och offret har hyllat den tidigare Uppsalastudenten och hans vän för att de ingrep.

Det var när de två doktoranderna cyklade mot en fest på Stanford University i USA som de såg hur en man och en kvinna låg på marken bakom en container, skriver Expressen.

Och när de kom närmare ska de ha anat att allt inte stod rätt till.

– Vi ser att hon inte rör sig, medan han rör sig väldigt mycket. Så vi stannar till och tänker att det här verkar väldigt konstigt, säger den ena studenten till tidningen.

Tacklade ner den flyende mannen

De två vännerna konfronterade mannen, som då försökte springa därfrån.

– Jag kollar så att tjejen lever, för hon låg helt stilla, medan [vännen, reds. anm.] direkt springer efter och lyckas fånga honom kanske 30 meter senare. Sedan håller vi fast honom tills polisen kommer, säger studenten.

Den som sprungit efter och tacklat ner gärningsmannen är den tidigare Uppsalastudenten. Han och vännen hyllades av offret själv i ett öppet brev som hon läste upp i rättssalen.

LÄS MER: Vicepresidentens hyllning till svenskarna: ”Hjältar”

Svenskarna hyllas av offret

”Det nästa som hände var att två svenskar på cykel närmade sig och du sprang. När de tacklade dig, varför sa du inte ”Stopp! Allting är okej, gå och fråga henne, hon är ju där, hon kan berätta”. Jag menar du hade just frågat mig om samtycke, eller hur? Jag var ju vaken, eller hur?”.

Så skriver offret om studenterna. Hon berättar också om hur en av dem reagerat på händelsen då de hittade henne medvetslös på marken:

”När polisen anlände och intervjuade den onda svensken som tacklat dig, så grät han så hårt att han inte kunde prata på grund av det han sett.”

Fängelsedomen kritiseras

Svenskarna uppmärksammas också i amerikanska The Washington Post, och även andra medier såsom The New York Times och brittiska The Guardian skriver om fallet.

Händelserna utspelade sig för ett och ett halvt år sedan på Stanford University i Kalifornien i USA, och nyligen dömdes gärningsmannen till sex månaders fängelse. En dom som väckt kritik då straffet anses vara för lågt.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med Uppsalastudenten, men han avstår att kommentera. I ett meddelande skriver han att han ”i nuläget inte planerat att prata offentligt om vad som hänt”.

På sin facebooksida tackar han i ett inlägg såväl vänner som främlingar för det stöd han fått under den senaste tiden, och uppmanar alla att läsa offrets brev.

”För mig är det unikt och kommer så nära det går att sätta ord på en upplevelse som ord inte kan beskriva.”, skriver han om brevet.

Offret tackar svenskarna

I brevet som offret läste upp i rätten tackar hon de två doktoranderna:

”Viktigast av allt, tack till de två män som räddade mig, som jag ännu inte har träffat. Jag har ritat två cyklar och teckningarna har jag tejpat upp ovanför min säng för att påminna mig själv om att det finns hjältar i den här historien. Att vi tar hand om varandra. Att ha känt alla dessa människor, att ha känt deras beskydd och kärlek, är något jag aldrig kommer glömma.

Slutligen, till tjejer överallt, jag är med er. Under nätter när ni känner er ensamma, är jag med er. När människor tvivlar på er eller avfärdar er, är jag med er. Jag slogs varje dag för er. Så sluta aldrig kämpa, jag tror på er.”

Hela brevet finns bland annat på buzzfeed.com samt cnn.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.