En del av det brev som kvinnan läste upp i rättssalen. Foto: Skärmdump Buzzfeed

Offret: ”Övergrepp är ingen olycka”

Publicerad

Inför rätten och förövaren berättade kvinnan själv om sina känslor efter festkvällen som slutade med att hon utsattes för sexuella övergrepp, liggandes medvetslös bakom en sopcontainer.

”Du känner inte mig, men du har varit inne i mig, och det är därför vi är där vi är i dag.”

Så inleder den 23-åriga kvinnan sitt 12 sidor långa brev som hon läste upp i rättssalen, riktat direkt till sin förövare.

Det var natten mellan den 17 och 18 januari förra året som kvinnan tillsammans med sin yngre syster gick på en studentfest på anrika Stanford University i Palo Alto i USA. Hon hade tänkt stanna hemma och titta på tv den kvällen, men bestämde sig i sista stund att följa med sin syster som var på besök.

Kvällen slutade med att hon blev utsatt för sexuella övergrepp bakom en sopcontainer medan hon var medvetslös.

Nu, drygt ett år senare, har fallet avgjorts.

”Jag åt inte, jag sov inte”

I det känslosamma brevet, som publicerats i sin helhet av Buzzfeed och blivit viralt, beskriver kvinnan ingående känslorna efter brottet, hur det kändes att vakna upp och få berättat för sig av andra vad hon utsatts för. Först när hon läste en nyhetsartikel om sig själv förstod hon fullt ut vad hon varit med om.

”Jag försökte förtränga det, men det var så tungt. Jag pratade inte, jag åt inte, jag sov inte, jag interagerade inte med någon. Efter jobbet åkte jag till en avlägsen plats och skrek”, skriver hon.

Övergreppet hade kunnat passera obemärkt förbi om det inte varit för två svenska doktorander som cyklade förbi platsen och såg mannen ligga ovanpå den orörliga kvinnan.

Gärningsmannen, en då 19-årig framgångsrik simstjärna vid universitetet, försökte fly när han upptäcktes men svenskarna jagade ifatt mannen och höll fast honom tills polisen kom, enligt flera medier.

Tackar svenskarna i brevet

I sitt brev tackar kvinnan svenskarna, som hon beskriver som hjältar.

”Viktigast av allt, tack till de två män som räddade mig, som jag ännu inte har träffat. Jag har ritat två cyklar som jag har tejpat fast ovanför min säng för att påminna mig själv om att det finns hjältar i den här historien. Att vi ser efter varandra”.

Hon beskriver också ilskan över att gärningsmannen, som nu har dömts för tre fall av sexuellt ofredande, fortsätter att neka till brott.

”Övergrepp är inte en olycka. Vi var båda fulla, skillnaden är att jag inte tog av dina byxor och dina underkläder, tog på dig olämpligt, och sprang iväg. Det är skillnaden.”

Riktar sig mot förövaren

Hon skriver också att förövaren, liksom hans pappa, verkar tycka att han är den stora förloraren.

”Jag vill visa människor att en utekväll kan förstöra två liv. Du och jag. Du är orsaken, jag är effekten.”

Kvinnan riktar också kritik mot media som i rapporteringen om det brutala fallet vid flera tillfällen har påpekat hur bra simmare gärningsmannen är och i artiklar listat hans prestationer på olika distanser.

”Släng in min tid på milen om det är det vi håller på med. Jag är bra på att laga mat, lägg in det där”, skriver kvinnan.

”Jag är varje kvinna”

Hon avslutar sitt brev med att rikta sig till andra kvinnor.

”Till tjejer överallt, jag är med er. På nätter när ni känner er ensamma, är jag med er. När människor tvivlar på er eller avfärdar er, är jag med er. Jag slogs varje dag för er. Så sluta aldrig kämpa, jag tror på er.”

Kvinnan har valt att vara anonym och i ett uttalande till CNN förklarar hon varför:

”Jag träder fram enbart som en kvinna som vill bli hörd. För nu är jag varje kvinna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.