45 år av rök och hetta

Uppdaterad
Publicerad

Efter 16.437 dagar av utryckningar och brandövningar går Lars Nystadius nu i pension.

Han är enligt kollegorna ovanlig. Inte många brandmän jobbar i yttre tjänst med utryckningar och släckningsarbete ända till pensionen.

I dag går brandmannen Lars Nystadius i Karlstad på sitt sista pass.

#mittjobb

Var rökdykare

Alla år i brandmansyrket har gett honom en egen syn på vårtecken.

– Då är det ju vår, när första gräsbränderna kommer, säger Lars Nystadius.

Men ibland har det hettat till, som på Herrhagen 1975 då ett helt kvarter brann ner eller storbranden på Domus 1999.

– Jag var rökdykare och fick gå in där och försöka hitta var det brann, säger Lars Nystadius.

– Det var varmt och mycket rök och så exploderade sprayflaskorna. Sedan blev det övertändning och jag fick hoppa ut och sedan in igen. Man tänker inte, man ska ju bara in och rädda dom som finns där. Det är bara att fokusera rätt fram.

Forsätter bastu

Lars Nystadius slutar efter ett arbetsliv där adrenalinet åkt upp och ner, efter ett spännande och intressant jobb, ofta dramatiskt, alltid oberäkneligt. Med arbetsdagar och arbetsnätter där det aldrig i förväg gått att förutse vilka händelser man skulle hamna i.

– Jag kommer kanske att komma hit och bada bastu med grabbarna, spela innebandy kanske. Det får räcka, säger Lars Nystadius.

#mittjobb – en reportageserie

Det finns många yrken som man knappt hört talas om, och det finns dem man är känner till med men egentligen inte vet så mycket om. Vi besöker värmlänningar i deras vardag på jobbet, för att ta reda på vad de gör. Häng med när vi bland annat träffar en sotare, en begravningsentreprenör och en provskjutare av vapen.

Vad gör du på jobbet? Tipsa oss så kanske vi hänger med just dig en arbetsdag!

varmland@svt.se <mailto:varmland@svt.se>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mittjobb

Mer i ämnet