Döden som yrke

Uppdaterad
Publicerad

När han är ledig går han i jaktkängor och ägnar sin fritid åt jämthundar och stövarjakt. Men när han åker till jobbet är det finskor, vit skjorta och kostym som gäller. I dag ska vi få följa med Christopher Janson till jobbet.

Begravningsentreprenör är kanske inte det första man tänker på som ett alldeles självklart yrkesval. Det var det först inte heller för 25-årige Christopher Janson från Arvika.

– Nej, det var inte ett självklart val. När jag var yngre så var det inte självklart att man ville hantera döden när man jobbade. Det är ju inte det alla fjorton- femtonåringar drömmer om.

#mittjobb

Industrijobb – ”för enformigt”

Christopher Janson hade siktet inställt på maskiner och när han hade gått ur gymnasiet var han, precis som sina klasskompisar, på väg mot ett jobb inom industrin.

– Jag hamnade vid en maskin, det var inte trivsamt. Att trycka på samma knappen varje dag, i åtta timmar. Nej, det var inget för mig. Det blev för enformigt, berättar Christopher Janson.

Ett familjeföretag

Sedan blev det ändå begravningsentreprenör som Christopher blev. Och det kanske inte var så konstigt ändå. Han är idag fjärde generationen i familjeföretaget. Det var hans farfars far Eric Janson som drog igång begravningsverksamhet i Arvika på 1945. Så för Christopher har begravningar varit en del av livet så länge han kan minnas.

– När jag var liten var man ju alltid med, så fort man hade möjlighet att åka begravningsbil så var man ju där, och så var man på kontoret och lekte begravningsbyrå. I tonåren kanske man inte tyckte det var det tuffaste när alla andra pratade om lastbilar men det var ju den inställningen man hade då.

Ständig beredskap

Han tycker om sitt jobb. Vissa dagar liknar det ett kontorsjobb med telefonjour och fulla mejlkorgar men jobbet som begravningsentreprenör kräver flexibilitet och ständig beredskap.

– Polisen ringer, det är en hämtning och det blir lite bråttom när man ska i väg för att hjälpa dom, säger Christopher Janson när han beskriver sina varierade dagar som begravningsentreprenör.

Vägen till yrket går via internutbildning och upplärning. Som begravningsentreprenör ligger snittlönen på ca 24 000 kronor i månaden men det handlar i många fall om att driva ett litet företag inom familjen.

– Jag rekommender dom som har möjlighet att ta sig in på ett jobb på en begravningsbyrå, men jag rekommenderar inte alla att starta begravningsbyråer, för det kan vara bra att ta sig in hos den etablerade för att få sin utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mittjobb

Mer i ämnet