Foto: SVT

Vill att barn ska få gå i förskola mer än 15 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Barn som just fått ett syskon eller har arbetslösa föräldrar får inte vara i förskolan mer än femton timmar i veckan i Värmlands kommuner. Men nu hörs röster om att låta barnen vara på förskolan fullt ut, även om föräldrarna inte arbetar.

– Jag tycker man har fel fokus, säger Gunilla Svantorp (S).

Förskolan är ingen barnpassning, utan en del av barnens skola. Den tanken ligger bakom ett förslag som nu utreds i Sunne om att barn ska kunna vara längre i förskolan än femton timmar i veckan när föräldrarna inte arbetar.

”Fel fokus”

Förslaget lyfts nu upp till riksnivå av Gunilla Svantorp (S), som är ledamot i riksdagens utbildningsutskott.

Förskolan i Värmland

– Jag tycker man har fel fokus när man bryr sig om vad målsman gör på dagarna. Det är barnen som är viktiga. De barn som har varit på förskolan klarar skolan bättre och då är det viktigt att de får vara där, säger hon.

– Vi har ju faktiskt skickat ut ganska mycket pengar i nya statsbidrag och det kommer riktade pengar för att minska barngrupperna.

Språkträning

Förskolan har två uppdrag, omsorg och lärande. Synen på förskolan har ändrats, lärandet har lyfts upp.

Det handlar inte minst om språkträning som skäl för att barnen ska få behålla sin heltidsplats i förskolan. I storstäder som Stockholm kan barnen vara kvar på heltid även om föräldrarna inte arbetar.

– I dag är förskolan första steget i utbildningskedjan, säger Gunilla Svantorp (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolan i Värmland

Mer i ämnet