Foto: SVT

Hög andel sjukskriven förskolepersonal

Uppdaterad
Publicerad

Andelen sjukskrivna inom förskoleverksamheten i Arvika kommun har varit hög under en period och dessutom fortsätter den att öka. Nu kräver förskolecheferna fler tjänster för att avlasta personalen.

På Gategårdens förskola i Arvika har flera i personalen varit sjukskrivna i perioder, och så ser det ut i resten av kommunen också. Mellan januari och oktober 2015 var 10,1 procent av förskolepersonalen sjukskriven, samma period i år har andelen ökat till 11,9 procent. Två jämförbara kommuner i Värmland är Säffle och Årjäng. I Säffle kommun är andelen sjukskrivna inom förskolan 8,3 procent år 2016, och i Årjängs kommun 4,1 procent.

Arvika kommun har utmärkt sig negativt tidigare när det gäller sjukskrivningar. I slutet av december månad 2015 toppade kommunen listan över stressrelaterade sjukskrivningar i Värmland. Men exakt vad det beror på att så många är sjukskrivna inom förskolan i Arvika kommun är oklart.

Förskolan i Värmland

– Jag har inget svar på den frågan, men det här är en jätteviktig fråga som vi naturligtvis måste ta i. Nu pågår ett arbete med att se över vad det beror på, säger Aina Wåhlund, ordförande för Utskottet lärande och stöd i kommunstyrelsen.

– Vi hart gjort intervjuer med de som är sjukskrivna för att försöka kartlägga och få en bra bild av det här, säger hon.

Vill anställa fler

Nu vill flera förskolechefer i kommunen att politikerna ska fatta beslut om fler tjänster till verksamheten. De vill anställa ett 70-tal personer för att avlasta personalen.

– Det skulle innebära att vi får en högre personaltäthet, vilket skulle innebära att vi skulle kunna dela barngrupperna mer. Två pedagoger kan ha en grupp och göra mer aktiviteter. Sedan innebär det också att det skulle lösgöras mer tid för planering och reflektion, säger Catarina Olsson, förskolechef på Myrstacken i Arvika.

Hon tror att en utökning grundbemanningen skulle leda till att andelen sjukskrivningar minskar på sikt. Men ordföranden för kommunstyrelsens utskott för lärande och stöd, Aina Wåhlund, håller inte med helt och hållet.

– Jag tror inte att det är en lösning som är bestående. Jag tror fortfarande att vi behöver mer personal. Hur många vet jag inte. Det måste vi göra en kartläggning för att se.

Hon menar att förskoleverksamheten måste genomgå en strukturförändring eftersom de har ett stort behov av bättre och mer sammanhållna lokaler.

– Det tillsammans med en utökning av personalen tror jag är absolut nödvändigt. Hur många har jag inget svar på idag, säger Aina Wåhlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolan i Värmland

Mer i ämnet