Reaktionerna är starka över det förskoleförslag som Gunilla Svantorp (S) lyft i riksdagen Foto: SVT

Starka reaktioner över fler förskoletimmar

Uppdaterad
Publicerad

”Bullshit”, är en av de reaktioner som den värmländska riksdagsledamoten Gunilla Svantorp (S) har fått efter sitt förslag om att låta barn till syskon och arbetslösa föräldrar vara full tid på förskolan. På SVT Nyheter Värmlands sociala medier har kommentarerna varit många, både från dem som håller med och från dem som är emot.

Förskolan är ingen barnpassning, utan en del av barnens skola. Men den tanken som utgångspunkt har Gunilla Svantorp (S), ledamot i riksdagens utbildningsutskott, lyft frågan om heltid på förskolan, även för barn till syskon och arbetslösa föräldrar. Det berättade vi om i helgen i ett reportage. Och allmänhetens reaktionerna lät inte vänta på sig.

”Bullshit”

”Synd att man inte kan ta ansvar själv för sitt barn när man skaffat det. Är det förskolan eller föräldrar som ska fostra?...” är en av reaktionerna på den utökade förskoletiden på SVT Nyheter Värmlands Facebooksida.

Förskolan i Värmland

En annan lyder: ”Bullshit inga av mina barn gick på förskolan och de klarar sig mer än utmärkt, en är VD och de 2 andra har jobb”.

En tredje person tar fokus på barngrupperna: ”Så länge barngrupperna är så stora är det ansvarslöst förespråka mer tid på förskolan för barn till hemmavarande föräldrar. Vuxenperspektivet är uppenbart”.

Valfrihet

Bland de som ser positivt på förslaget skriver en förälder: ”Tycker det är valfritt. Finns både för och nackdelar med allt. Min son älskade att vara på dagis när han var liten...”.

En annan kommentar är helt inne på Svantorps linje: ”Helt rätt, alla barn har rätt till utbildning och utveckling o den sociala biten med kompisarna”.

En annan person kommenterar: ”De är bara bra för barna att va i skolan de lär sig massor å blir stimulerade å får rutin. Vem ska de leka med hemma?””

Fel fokus

I Värmland tillämpar samtliga kommuner 15-timmarsgränsen, även om ett förslag på 20 timmar utreds i Sunne just nu.

– Jag tycker man har fel fokus när man bryr sig om vad målsman gör på dagarna. Det är barnen som är viktiga. De barn som har varit på förskolan klarar skolan bättre och då är det viktigt att de får vara där, säger Gunilla Svantorp (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolan i Värmland

Mer i ämnet