Lize Arvidsson är barnskötare på förskolan Lyckan i Filipstad. Foto: Bengt Wahlgren/SVT

Stor personalbrist i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Värmländska kommuner har mycket svårt att få tag på förskollärare. I Filipstad finns just nu 28 lediga förskolelärartjänster.

– Det är stort, det är omfattande. På vissa förskolor så är inte behovet så skriande som det ser ut, men på det totala i kommunen så är det 28 tjänster, kommenterar Jan-Erik Andrén, förvaltningschef för barn och utbildning i Filipstads kommun, behovet.

”Det är kris”

På en enkät som SVT Nyheter Värmland skickat ut svarade 15 av 16 värmländska kommuner att de har svårt eller mycket svårt att få tag i utbildade förskollärare och behöriga vikarier. I Årjängs barnomsorg är i genomsnitt 10 procent av personalen obehöriga vikarier på grund av rekryteringssvårigheter. Nyligen utlystes fem fasta tjänster, men det fanns bara en behörig sökande.

Förskolan i Värmland

– Det är kris. Förut har vi alltid fått behöriga sökande till fasta tjänster, men inte nu. Det här måste staten göra något åt, säger Mona-Lisa Sandgren, barnomsorgschef.

I Eda möter föräldrar ofta nya ansikten på förskolan.

– Ibland vet jag faktiskt inte om jag lämnar till en förälder eller en fröken, säger Mia Olausson, som har sitt barn på förskola i Koppom.

Den bilden delas av Malin Nilsson, barnskötare i Koppom. I sociala medier har hon tagit del av hur det ser ut i hela Sverige.

– Jag ser inlägg från hela landet och övergripande så är det det här som kommer upp, att många känner en stress, många känner av att det är stora barngrupper och jag tror också det är ett övergripande problem att det finns ont om vikarier, säger Malin Nilsson.

På förskolan Lyckan i Filipstad väljer personalen ibland att inte ens ta in vikarier.

– Även om det finns vikarier så är det inte alltid de känner våra barn eller oss vuxna och vet inte hur vi jobbar. För oss handlar det alltid om att ge barnen en trygghet – de ska vara trygga med oss. Ibland är det lättare att köra på själv, utan vikarier, tyvärr, säger Lize Arvidsson.

Flera orsaker till bristen

Enligt kommunalrådet Per Gruvberger (S) beror bristen på förskolelärare främst på två saker:

1. Filipstad har de senast åren tagit emot ett stort antal asylsökande och nyanlända. Det har gjort att antalet barn på förskolorna har ökat.

2. Det har allmänt blivit svårare att rekrytera behörig personal, delvis beroende på att arbetsmarknaden är god för behörig personal och att många väljer att söka arbete på andra ställen än i Filipstad.

Det föds också fler barn i Filipstad, samtidigt som pensionsavgångarna inom förskolan blir fler.

– Vi behöver fler avdelningar för att det föds fler barn och att förskolan nyttjas mer. Vi har inte längre några dagbarnvårdare som kan fungera som ”dragspel” när vi behöver fler platser i barnomsorgen. Dessutom har de som föddes i de stora barnkullarna 1990-92 nu börjat få egna barn, och det märks.

– Vi har öppnat tre avdelningar och två deltidsavdelningar där det främst är barn till asylsökande, säger Jan-Erik Andrén.

Vill stimulera till vidareutbildning

Den här hösten startades en utbildning för barnskötare i Filipstad, och av de femton som började är runt hälften i dag vikarier eller tillsvidareanställda i kommunen. Förvaltningschefen hoppas att utbildningen kan bidra till att minska bristen på förskollärare.

– I ett första steg utbildar vi barnskötare så att de kan få en tillsvidareanställning och sedan stimulera dem att plugga vidare, säger Jan-Erik Andrén.

I dag är de 28 platserna tillsatta med visstidspersonal, och att fylla platserna med utbildade förskollärare kommer att ta tid.

– Detta är inget vi gör till nästa år, det är ett långsiktigt arbete som vi inte är ensamma om i Filipstad, det här är ett Sverigeperspektiv, ett Sverigebehov. Det har sett likadant ut sedan ungefär tio år tillbaka, säger Jan-Erik Andrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolan i Värmland

Mer i ämnet