Grillchips, dill eller sourcream ... Det finns mängder med smaker på snacks och bakom i stort sett alla sorter som tillverkas på snacksfabriken i Filipstad finns en kvinna som älskar sitt jobb.
Varje vardag kommer tre till fyra långtradare med potatis från Skåne till Filipstad. Samtidigt levereras varje vardag mellan 1 000 och 1 500 pallar med ett 30-tal olika sorters chips och ostbågar fabriken, med en rejäl uppgång i sportlovs- och melodifestivaltider.
Äter chips varje dag
Len-Marie Fält gillar allt som har med mat att göra och har ett smaksinne utöver det vanliga. Hon har arbetat i mer än 40 år på snacksfabriken i Filipstad, först på laboratoriet sedan som produktutvecklare, och hon äter chips varje dag!
– Det är ju mitt jobb, säger hon och skrattar, men medger att hon kanske inte direkt fredagsmyser med chips längre.
Hon hämtar gärna inspiration från andra länder. Inte minst USA som är stora på snacks.
– Olika smaker finns alltid i mitt huvud. Inte minst när jag är utomlands och hitta nya sorter som inspirerar, säger Len-Marie Fält.
Ständig utveckling
Det är en bransch i ständig utveckling, och de allra flesta smakerna av det 30-tal chips och ostbågesorter som produceras i Filipstad har Len-Marie varit med och tagit fram. Några är storsäljare, andra har floppat och snabbt försvunnit ur sortimentet.
– Ja, vi tog fram asiatiska smaker för ett antal år sedan, men vi var alldeles för tidigt ute. Folk visste knappt vad indiska smaker var, säger Len- Marie och konstaterar att till exempel räkchips som är populärt i Asien sannolikt aldrig kommer att lanseras i Sverige.
Företagshemligheter
Nya smaker och sorter är hela tiden på gång, men vad som väntar framöver är företagshemligheter.
– Vi jobbar med långa produktionsplaner. Det vi gör nu kanske kommer ut på marknaden nästa år, säger hon.
Det finns ingen direkt utbildning till produktionsutvecklare. De flesta som arbetar i branschen har någon typ av livmedelsteknisk utbildning i kombination med internutbildningar.