Göteborg till motattack om bron

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs politiker gömmer sig bakom juristerna när de försöker ogiltigförklara ett antal Vänerkommuners rätt att överklaga bygget av en ny bro över Göta älv. Men bakom juristernas processande finns ett klart politiskt direktiv.

– Vi har gett uppdraget att vi vill ha en 13-metersbro i Göteborg. Den har överklagats av åtta andra kommuner. Då blir det en rättslig process. Den rättsliga processen sköter jurister för Göteborgs stad och de gör de juridiska bedömningarna kring vilka som är sakägare och annat. De bedömningarna lägger vi oss inte i politiskt men vi har gett dem uppdraget att se till att vi får igenom beslutet om en 13-metersbro i Mark- och miljööverdomstolen, säger Göteborgs kommunalråd Johan Nyhus (S).

– Ja, det är lite märkligt, tycker jag. Jag förutsätter att Karlstad och andra kommuner runt Vänern har möjlighet att påverka och lämna in sina åsikter i den här processen. Så, Göteborg får säga vad de vill men jag förutsätter att även vi får möjlighet att yttra oss, säger Karlstads kommunalråd Per-Samuel Nisser (M).

Götaälvbron

Litar på juristernas bedömning

Den rättsliga striden handlar om huruvida Karlstad, och ytterligare ett antal Vänerkommuner, ska ha rätt att driva en rättslig process mot bygget av en ny, lägre bro över Göta älv. Vänerkommunerna, som anser att en lägre bro skulle påverka sjöfarten negativt, har överklagat beslutet och beviljats prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen. Men Göteborg har i sin tur överklagat prövningstillståndet till Högsta domstolen där de hävdar att Vänerkommunerna inte berörs av bygget på så sätt att de har rätt att driva frågan i domstol.

– Jag kan inte sätta mig upp mot de juridiska bedömningarna för den kunskapen har inte jag. Om juristerna bedömer att de här kommunerna inte skulle vara berättigade sakägare så litar jag på den bedömning som juristerna i Göteborgs stad gör, säger Johan Nyhus (S).

– Det här är i slutändan, tycker jag, inte bara en fråga för Göteborg och inte bara för Vänerkommunerna utan ett riksintresse, en fråga som får avgöras på riksnivå där olika intressen får vägas in. Vi kommer fortsätta hävda våra åsikter från Karlstads och Värmlands sida, säger Per-Samuel Nisser (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götaälvbron

Mer i ämnet