Foto: Tomas Singer

Efter brokaoset: nya öppningstider för Götaälvbron

Uppdaterad
Publicerad

Götaälvbron fastnade i förra veckan i uppfällt läge, vilket orsakade stora problem i trafiken i centrala Göteborg. Nu har Trafikkontoret beslutat om ”sommartider” för broöppningarna. .

Det var i onsdags förra veckan som det blev totalstopp i trafiken över Götaälvbron efter ett problem med brons klaffar. På fredagen meddelade Trafikkontoret i Göteborgs stad att bron endast kommer öppnas för båttrafik mellan klockan 22.00 och 06.00.

De här tiderna gäller

Men nu meddelar man att öppningstiderna ändras igen. Från maj till augusti kommer bron endast att öppnas för sjöfart mellan 00.00 och 06.00, samt mellan 09.00 och 12.00 på vardagar. På helgen är öppningstiderna 00.00 till 12.00.

Götaälvbron

Broklaffen utvidgar sig i värme

Anledningen till de begränsade öppningstiderna är att man efter förra veckans händelser vill minimera risken för trafikstörningar. Klaffproblemen har enligt Trafikkontoret tre huvudsakliga orsaker. För det första gör det varma vädret att stålet i klaffen utvidgar sig. För det andra gör det pågående bygget av en ny bro intill att marken rör sig, vilket kan göra att Götaälvbron flyttar sig något. Dessutom hänvisar man till att konstruktionen är gammal och behöver bytas ut.

Under varma dagar kommer Trafikkontoret också att spola kallt vatten på klaffen för att förhindra att den vidgar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götaälvbron

Mer i ämnet