Foto: Tomas Singer

Fortsatt endast nattöppning av Götaälvbron

Uppdaterad
Publicerad

Efter trafikkaoset som orsakades av att Götaälvbron inte gick att stänga ordentligt i onsdags har Trafikkontoret beslutat att även under helgen endast öppna bron nattetid.

Götaälvbron kommer endast att öppnas för sjöfart mellan klockan 22 och 06 även under helgen. Det har Trafikkontoret beslutat som en försiktighetsåtgärd efter onsdagens stora trafikkaos.

– Samtidigt kommer vi att göra bedömningar av de mätvärden vi har innan vi öppnar så att vi verkligen vet att det är riskfritt, säger Michael Ernfors som är enhetschef vid Trafikkontoret vid Göteborg stad.

Götaälvbron

Under måndagen kommer Trafikkontoret göra en ny bedömning så det är ännu oklart när bron kommer att öppnas som vanligt igen.

Värme och pålning låg bakom

Anledningen till att bron inte gick att stänga ordentligt under onsdagen var enligt Michael Ernfors en kombination av två faktorer.

– Det ena är att bron är en stålkonstruktion som expanderar när det blir varmt och det andra är påverkan av de kringliggande byggen som håller på.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om hur pålning i samband med byggen i närområdet leder till undanträngningseffekter, det vill säga att bron flyttar på sig.

– Det här har ju påverkat bron sedan förra sommaren så vi har känt till bekymret men vi ser nu att det fått större påverkan än vi hade räknat med, säger Michael Ernfors.

Spolar vatten på bron

För att förebygga problemen har olika åtgärder satts in. Bron har förstärkts på olika sätt under lång tid och sedan onsdagens incident har vatten spolats på bron i omgångar för att kyla ned den.

Michael Ernfors tillägger också att det inte är någon fara med bron eller att vistas på den utan att problemen endast rör klaffens funktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götaälvbron

Mer i ämnet