Åklagaren yrkar på fängelse i minst 16 år

Uppdaterad
Publicerad

Den mordåtalade 34-åringen beskrev nästan mekaniskt hur överfallet gick till, men nekade till att han haft uppsåt att döda 31-åringen.

Offrets familj tog upp hela bänkraden bredvid åklagaren. Medan målsägandebiträdet läste upp de olika skadeståndsyrkandena så grät familjen. Under hela tiden så stirrade den åtalade mannen ned i bordet framför sig.

Åklagaren berättade sin syn på vad som hände vid björnstatyn på Rud den där sena natten i slutet på augusti.

Misstänkt mord på Rud

– I skogsdungen så tar 34-åringen fram en kniv och drar längs hela halsen på 31-åringen så att han ramlar ihop och förblöder, säger vice chefsåklagare Cecilia Aronsson.

Den mordåtalade mannen erkänner gärningen men han har inte gett något motiv. Dagen efter hittas offrets kropp av två barn, mannen har då en kraftig skärskada i halsen. 20 cm lång där vissa av halsens muskler skurits av. Ett vittne berättar att hon senast såg offret med den åtalade mannen vilket ledde polisen rätt relativt fort. Och en sammanhängande historia har sedan växt fram under förhör.

– Den mordåtalade nekar helt och sen har han gett en fullständig berättelse som har gått att styrka, säger Cecilia Aronsson.

Hotade skära halsen av man

Åklagen spelade också upp ett inspelat telefonsamtal med den 34-årige mannen när han hotar att ha ihjäl någon annan .

Under inspelningen säger han:

”Stöter han i dig så skär jag halsen av honom”

Medan telefonsamtalet spelas upp så blir mannen märkbart berörd och håller handen över ansiktet.

Den åtalade berättar att samtalet var till en person som hotat hans mamma och att det inte har någon koppling till det som hände.

Under rättegången berättar även mannens advokat att mannen mått psykiskt dåligt och självmedicinerat. Samma kväll som dådet skedde så bytte 34-åringen till sig kniven mot en grogg, men säger att han inte hade några avsikter med den. 

Han säger också att det inte var meningen att offret skulle få såna skador av kniven och det var heller inte meningen att han skulle dö av skadan.

34-åringens egna ord om dådet

Under förhöret med 34-åringen berättade han nästan mekaniskt om hur han tog livet av offret på väg från utestället på Rud.

– Han stötte till mig i sidan och ville att jag skulle följa med till skogsdungen. Där tog jag fram kniven och satte den i hans hals. Och sen gick jag gick ner till vägen.

En filmad rekonstruktion av händelsen spelas upp i rättssalen. Den åtalade verkar medtagen och täcker över ögonen med handen. På frågan varför han till slut valde att erkänna överfallet säger 34-åringen att han mår fruktansvärt och vill lätta sitt hjärta.

34-åringen berättar att efter att han hade knivskurit offret så släppte en ångenstkänsla. Men den ångesten kom snabbt tillbaka.

– Har du ingen förklaring till vad som hände?

– Nej

Åklagaren: Det är inte så att du har funderat på hur det är att döda någon?

– Nej.

Åklagaren: Det framstår ju som så oförklarligt.

– Ja. Jag vet faktiskt inte. Det bara hände.

Yrkar på fängelse i minst 16 år

– Han har inget uppsåt att döda. Utan det är olyckliga omständigheter som medför att det som händer sker, säger mannens advokat Per Carlsson.

Men vice chefsåklagare Cecilia Aronsson tycker att det finns tillräckligt med bevis som visar att mannen hade uppsåt att döda. Hon yrkar på fängelse i minst 16 år.

– Jag tycker gärningen i sig är sådan att man vet att skär man någon i halsen så kan det leda till döden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Rud

Mer i ämnet