Överklagar domen för Rudsmordet

Uppdaterad
Publicerad

I dag beslutade mannens försvarsadvokat att överklaga Värmlands tingsrätts dom.

Det blev ett långt fängelsestraff för den 34-årige man som dödade en 31-åring på Rud i Karlstad. Tingsrätten gick helt på åklagarens linje och dömde den 12 december mannen för mord.

Nu står det klart att domen överklagas.

Misstänkt mord på Rud

– Min klient vidhåller sin inställning och delar inte tingsrättens bedömning vad gäller uppsåtet. Den delen är inte så utvecklad i tingsrättens dom, säger Per B Carlsson, 34-åringens advokat, till Värmlandsnytt.

Det var en söndagseftermiddag i slutet på augusti som barn hittar den 31-årige mannens kropp i en skogsdunge på Rud i Karlstad. Mannen har en kraftig skärskada i halsen, 20 cm lång där vissa av halsens muskler skurits av. Ett vittne berättar för polisen att hon senast såg offret med den åtalade mannen vilket leder polisen rätt relativt fort. Redan samma kväll grips den nu 34-årige mannen och några dagar senare häktas han mot sitt nekande.

Erkänner inte mord

Mannen erkänner ganska omgående att han dödat offret. De hade varit på samma uteställe på Rud och stötte ihop med varandra när de var på väg till en efterfest. Under rättegången berättar 34-åringen nästan mekaniskt hur han tar livet av offret.

– Han stötte till mig i sidan och ville att jag skulle följa med till skogsdungen. Där tog jag fram kniven och satte den i hans hals. Och sen gick jag gick ner till vägen.

Men 34-åringen erkänner inte mord utan bara misshandel och vållande till annans död.

– Han har inget uppsåt att döda. Utan det är olyckliga omständigheter som medför att det som händer sker, sa hans advokat advokat Per B Carlsson under rättegången.

Tidsfristen för att överklaga tingsrättens dom går ut vid midnatt och det är oklart hur åklagaren kommer att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Rud

Mer i ämnet