Surdeg och croissanter

Uppdaterad
Publicerad

Det började med en julklapp, sedan jobbade han gratis för att lära sig yrket. Nu väntar fler kurser om bland annat franska bakverk. I vår serie ”Mitt jobb” möter vi nu en surdegsbagare.

– Det började med att jag bakade mycket hemma, sedan fick jag en bok i julklapp, och det som fanns i den var helt nytt för mig. Det var perfektion. Det såg så häftigt ut allting, berättar Gustav Fagerman.

Men när han kände att bagaryrket var det han ville satsa på, hade han redan klarat av gymnasiet. Därmed var vägen via KomVux stängd, så han fick hitta andra vägar istället.

#mittjobb

Började som lärling

– Jag skrev ett brev till bagaren som skrivit boken, och sedan började som lärling hos honom och nu har det gått tio år...

Många väljer bagaryrket senare i livet just för att få jobba med händerna. Och just lärling är en vanlig väg in i yrket. Men det är stor skillnad att jobba på ett industribageri eller ett hantverksbageri.

– Vem som helst kan egentligen stå och plocka grejer ur frysen, men själva hantverket är så mycket mer mer, säger Gustav.

Sakans bagare

Enligt arbetsförmedlingen är det brist på bagare. Kanske beror det på lönen. För trots att jobbet ofta innebär arbete både på helger och nätter eller mycket tidiga mornar är det ett låglöneyrke.

Medellönen låg förra året på strax under 22.000 kronor, men är man morgonpigg kan de oregelbundna arbetstiderna också ha sina fördelar.

– Ja, det är jobbigt, men det kan vara gôtt också, säger Gustav.

Han berättar att på surdegsbageriet som han driver ihop med en kompis kommer en i personalen tidigt och bakar av bröden som jäst i kylen över natten. Och just att baka med surdeg betyder att man som bagare inte behöver gå upp lika tidigt som när degarna ska sättas på natten.

– Man går lite på autopilot på morgonen, sätter på kaffe och lite musik. Tiden går fort. Det jobbigaste är faktiskt att gå upp ur sängen, säger Gustav.

Kräver mer

Alltfler bagare väljer att öppna egna små hantverksbagerier, men att driva eget kräver mycket jobb, även om det också sina fördelar.

– Det kräver mer jobb. Det är mycket rutiner, men man har ju en annan frihet också. Man slipper stå och baka samma samma hela tiden och kan istället göra lite som man vill och ge sig friheten att spåra ur lite ibland, testa nytt för att hela tiden utvecklas, säger Gustav Fagerman som trots tidiga mornar och mycket jobb inte kan tänka sig ett bättre yrke än bagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mittjobb

Mer i ämnet