Foto: SVT

Willie, 3, går till sitt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 12.500 värmländska barn går varje vecka till sin arbetsplats, förskolan. SVT Nyheter Värmland har besökt en förskola i Koppom och träffat några små medarbetare i ett arbetslag.

– Ska mamma få puss och gos då!

Mamma Mia Olausson lämnar treårige Willie Olausson Solbrekke på Hagåsens förskola i Koppom utanför Arvika. Pusskalaset tar en stund och sen försvinner Mia till jobbet i Charlottenberg, tre mil bort, och Wille stannar kvar på sitt jobb.

Förskolan i Värmland

– Han har det bra på jobbet, fröknarna är underbara. I början var det lite svårt att lämna för han var väldigt ledsen. Han var inte säker på att vi skulle komma tillbaka, tror jag, säger Mia Olausson.

Läs mer: Syskon kan få rätt till fler förskoletimmar

Den senaste tiden har dock lämningarna gått mycket bättre.

– Speciellt efter att jag sagt att mamma ska på sitt jobb och Willie ska på sitt jobb. Då går det jättebra, säger Mia Olausson.

Långa arbetsveckor

Ute på gården på Hagåsen är det full fart på förmiddagen. Alla barn på förskolan är ute samtidigt. De allra minsta barnen tar det dock lite lugnt en stund och sover i sina vagnar. Det behövs då en del barn är på förskolan runt 40 timmar eller mer varje vecka.

– Arbetsveckan är lång för många och det är ett högt tempo, den drar igång ganska direkt och det är en slitsam dag. Det får vi tänka på, vi som jobbar, att det är en arbetsdag för barnen som kräver lite grann av dem, säger Malin Nilsson, barnskötare.

Vill vara hemma mer

För Mia Olausson skär det ibland i hjärtat att behöva ha sonen på förskolan varje dag.

– Hade jag fått valt själv, då hade jag väl haft honom 20-30 timmar i veckan på dagis. Nu är han där 40 timmar eller ibland kanske mer. Fröknarna ser honom mer än vad jag gör, de vet mer om honom än vad jag gör känns det som ibland, säger Mia Olausson.

Hon tror att Willie nästan har en längre arbetsvecka än hon och sambon, eftersom de arbetspendlar.

– Det är klart man vill vara mer hemma men det går inte. Det är tungt, säger Mia Olausson.

Lär sig mycket

Trots det dåliga samvetet ser hon många fördelar med förskolan och att sonen Wille lär sig mycket. Hon har även stort  förtroende för personalen.

– Jag tror inte han hade varit lika kamratlig eller kunna lekt på samma sätt, om han inte varit på förskolan. När man är med flera lär man sig leka och jag tror inte fantasin hade varit så bra, som den är idag, säger Mia Olausson.

Somnar ifrån

Fram emot lunch är Willie och en av kompisarna lite trött och sitter hos fröken. Väl inne orkar han inte vänta på maten utan smyger in i vilorummet. En kort stund senare sover han på en av madrasserna medan de andra barnen äter.

– Vi har naturligtvis fasta rutiner som ska göra det lättare för barnen. Vi är ju noga med vilan och så men det är en lång dag, säger Malin Nilsson, barnskötare.

Efter en stunds sömn är Willie redo att äta och fortsätta dagen.

Lediga dagar

Tillbaka hemma är Willies ögonlocka tunga på kvällen och vällingen hägrar, samtidigt som han myser med mamma. Sen är det läggdags. Imorgon väntar en ny dag på jobbet.

– Så rullar det på. Det är lediga dagar vi lever på, då är det mamma och Willie, säger Mia Olausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolan i Värmland

Mer i ämnet