Två MTR tåg bombhotades Foto: SVT / MTR

Bombhotade tåg stoppades först efter två timmar

Uppdaterad
Publicerad

Bombhoten mot de båda tågen kom in strax före klockan 12. Men de togs ur trafik först efter två timmar.

– Tågen stoppades på polisens inrådan, utredningen ligger hos dem och jag kan inte kommentera den, säger Johan Söör, vd på MTR Express.

Det var i torsdags i förra veckan som två MTR-tåg stoppades och evakuerades efter att de bombhotats. Ett av tågen var väg mot Stockholm och stoppades i Södertälje. Det andra tåget var på väg mot Göteborg och stoppades några hundra meter från Göteborgs central. Bombhoten orsakade kraftiga förseningar i kollektivtrafiken.

Enligt nya uppgifter till SVT var det endast ett hot som kom in till MTR:s kundtjänst men det riktades mot de två specifika tågen. Uppgiften bekräftas av polisen.

– Budskapet bestod av att man skulle spränga de här två tågen, säger Cecilia Närfors, förundersökningsledare vid polisen Stockholm syd.

Lång tid innan tåg stoppades

Enligt Cecilia Närfors kom hotet in till tågbolagets kundtjänst strax före klockan 12 på torsdagen. Om det kom via telefon, mail eller annat sätt vill hon inte berätta. Men av någon anledning tog det två timmar tid innan de båda tågen stoppades.

Enligt trafikverkets logg stoppades tåget vid Göteborgs central kl 13.49. Tåget vid Södertälje stoppades 13.57.

– Vi har reagerat direkt när vi fick information från polisen. Det är två olika polisdistrikt som har reagerat, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Läs mer: Linnea fast på bomhotat tåg

Enligt tidigare uppgifter ska Södertäljetåget stopptats strax efter klockan 13, men det stämmer inte enligt Bengt Olsson.

Han vet inte varför tågen stoppades först två timmar efter hotet kom till MTR. Det är heller inget som vare sig polisen eller MTR:s vd vill kommentera i nuläget.

– Vi har väldigt noggranna rutiner angående säkerheten, men det är polisen som fattar besluten och trafikverket som genomför dem, sedan samarbetar vi naturligtvis, säger Johan Söör.

Rutiner hemlighålls

Han vill inte kommentera hur händelseförloppet såg ut vid det aktuella tillfället. 

– Av säkerhetsskäl går jag inte in på hur rutinerna ser ut utan det håller vi för oss själva, säger Johan Söör.

Läs mer: Tågresenärer kompenseras olika

Varken han eller polisen vill inte heller uttala sig om de har teori om varför hoten riktades just mot de båda MTR-tågen. Polisen utredningen fortsätter, bland annat med förhör.

– Vi försöker naturligtvis även spåra vem hotet kom ifrån, säger Cecilia Närfors.

Händelsen analyseras

På MTR kommer också hela händelsen analyseras och man ska försöka ta lärdom av det som hänt.

– Som vid alla trafikstörningar går vi igenom händelsen, hur samarbetet med alla aktörer fungerade och inte minst hur vi tar hand om kunderna och våra medarbetare, säger Johan Söör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.