Omkring 20.000 amerikanare visas årligen upp på Power Big Meet Foto: TT

”De är nästan extatiska”

Uppdaterad
Publicerad

”Stor risk för total katastrof i Lidköping”, ”Dagens bästa nyhet” och ”Underbart”. Åsikterna om nästa sommars Power Big Meet i Lidköping är många. Ett orosmoln verkar vara hur Lidköping ska kunna husera ett så stort arrangemang.

– Det här involverar ju inte bara Lidköping, utan hela den delen av Skaraborg, säger bilträffens grundare Kjell ”Kjelle Power” Gustavsson, till SVT Nyheter Väst.

Power Big Meet, som enligt arrangören är världens största utomhusträff för amerikanska bilar, kommer att ha sitt 40-årsjubileum nästa sommar. Men istället för Västerås där arrangemanget vanligen hålls, kommer det 2017 att husera på Hovbyfältet i Lidköping. En flytt som väckt starka känslor, såväl i Västeråstrakten som i Skaraborg.

Power Meet flyttar

På sociala medier har SVT Nyheter Väst fått många kommentarer från såväl glada som oroliga skaraborgare.

”Underbart” och ”Roligt”, tycker många. Men alla är inte lika positiva.

”Stor risk för total katastrof i Lidköping (…) tänk om är mitt råd” och ”Uchida mig va avgaser det blir i trakten” skriver två andra. Vissa är oroliga för att inte Lidköping är tillräckligt stort för att husera ett så stort arrangemang.

Sågs som någonting som katten släpat in

– I Västerås behandlades det här i början som någonting som katten hade släpat in. Och västeråsarna flydde stan under Power Big Meet, säger Kjell Gustavsson.

Men med åren har synen på den stora bilträffen förändrats, menar han.

– På senare år har västeråsarna istället tagit dit sina tio bästa vänner från hela världen och låtit dem bo över under bilträffen.

I slutet av förra veckan hade Kjell Gustavsson ett möte med företrädare för Lidköpings kommun och han känner ett starkt stöd därifrån för nästa sommars träff.

– Absolut, de är nästan extatiska.

Extremt väderberoende

Hur mycket hänger det på Skaraborgs kommuner och invånare att det här blir bra?

– Ja de får ha en positiv inställning, det är klart. Men det allra viktigaste är vädret, säger Kjell Gustavsson.

– Hur det går är extremt väderberoende, så Jesus måste vara med oss annars funkar det inte.

Power Big Meet kommer att hållas i Lidköping 6 till 8 juli. Vanligtvis brukar omkring 20.000 bilar delta i träffen, men eftersom det är jubileumsår räknar arrangören med en ökning på ungefär 30 procent.

Enligt Kjell Gustavsson skulle flygfältet i Västerås inte klara ökningen som ett jubileumsår innebär och det är därför arrangemanget flyttats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Power Meet flyttar

Mer i ämnet