Tre personer har suttit häktade misstänkta för inblandning i kidnappningen av den 27-åring som sedan hittades död i ett skogsbryn. Foto: Två häktade för kidnappningsmordet

Döms efter brutal kidnappning

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-åriga mannen kidnappades och misshandlades så brutalt att han avled. Nu döms flera män för dådet – men inte för mord.

Den 27-åriga mannen var försvunnen i tre dagar innan han hittades död och knivskuren i ett skogsområde i Sisjön. Nu döms flera män för det brutala dådet.

Bakgrunden – en skuld

Åklagare Peter Larsson har tidigare berättat för SVT att motivet till dådet var en obetalad skuld.

Kidnappad Askim

– Han har av misstag betalat för lite. Det är därför de skulle träffas igen – och då inträffar detta, sa Peter Larsson.

Men istället för bara ett möte, ska 27-åringen ha attackerats och kidnappats.

När 27-åringen kom till en idrottsplats vid Kobbegården rusade den 48-åriga mannen ut ur sin bil, krossade vindrutan på offrets bil och slog honom i ansiktet med knytnäven. Därefter slog gärningsmannen honom med ett spadskaft så han trillade in i baksätet på gärningsmannens bil.

Förblödde av skadorna

48-åringen hoppade in i bilen och körde till Sisjöns badplats med 27-åringen i baksätet och vännerna i följebil efter. Kvar på parkeringsplatsen stod offrets mammas bil med krossad vindruta och bilstereon på. I bilen fanns 4.000 kronor i kontanter.

Sedan går historierna isär. Klart är i alla fall att 48-åringen huggit 27-åringen i låret med en kniv och att den nu dömda mannen och hans sällskap lämnade offret att förblöda i skogsdungen.

Fleråriga fängelsestraff

En 48-årig man döms för grov misshandel, människorov, grovt vållande till annans död, narkotikabrott och dopningsbrott. Straffet blir fängelse i sex och ett halvt år. Ett straff som hans advokat Kalle Ahlqvist tycker är lite väl långt. Han tycker inte heller man tagit tillräckligt med hänsyn till att mannen säger sig ha handlat i nödvärn.

– Möjligtvis kan han dömas för det som utspelade sig för parkeringsplatsen i Sisjön men inte för något mer, säger han.

Den dömda mannens 27-åriga medhjälpare döms för bland annat medhjälp till vållande till annans död och människorov – straffet blir fyra års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappad Askim

Mer i ämnet