Foto: SVT

Inga hinder för utvisning av Sharmaki

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång har Migrationsverket förklarat att det inte finns någon anledning att stoppa utvisningen av den somaliske pojken Sharmaki till Italien.

Det var fredagen den 13 maj som Migrationsverket hade tänkt avvisa den somaliske pojken Sharmaki med flyg till Italien. Men Sharmaki mådde då så psykiskt dåligt att resan ställdes in och Sharmaki finns sedan dess på Migrationsverkets förvar i Kållered.

Bedöms vara vuxen

Hans advokat Tommy Petrov överklagade förvarsbeslutet, eftersom han anser att pojken inte är vuxen, vilket Migratonsverket påstår, utan bara i 15-16-årsåldern, vilket också flera läkare intygar.

Fallet Sharmaki

Advokaten begärde också inhibition av avvisningen till Italien och lämnade in en ansökan om verkställighetshinder av utvisningen.

Nu har svaren kommit från Migrationsverket som avslår båda överklagandena. Migrationsverket menar att det inte finns någon anledning att stoppa utvisningen eftersom det finns ett laga kraftvunnet beslut där Sharmaki bedöms vara vuxen.

Sharmaki kvar i förvaret

Förvaltningsrätten beslutade i måndags att Sharmaki inte får släppas ut ur förvaret eftersom han tidigare omöjliggjort utvisningen genom att försöka skada sig själv och att det finns en risk för att han hindrar verkställigheten ännu en gång.

Advokat Tommy Petrov är mycket besviken över att Migrationsverket inte gör en ny bedömning av Sharmakis ålder.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, det verkar inte finnas någon som lyssnar! säger han.

– Vem som helst som träffar Sharmaki fattar ju att han inte är över 18 år och det finns flera läkarutlåtande som intygar att han inte är det, så vad är problemet?

Överväger överklagan

Advokaten funderar nu på att överklaga till Migrationsöverdomstolen.

– Pojken är mycket deprimerad och det vore humanitärt stötande att genomföra avvisningen till Italien, där han inte har några kontakter.

Sharmaki kom till Mellerud i februari 2015 och har sen dess gått i skolan där. Han pratar bra svenska och hade nästan blivit klar med årskurs åtta när han den 12 maj plötsligt hämtades av polisen på asylboendet och fördes till Migrationsverkets förvar i Kållered.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sharmaki

Mer i ämnet