– Vi är otroligt glada över beskedet, säger föräldern Zahra Kadhum. Foto: SVT

Lärare drar tillbaka sina uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tolv lärare på Fjärdingskolan i Borås har valt att dra tillbaka sina uppsägningar. – Vi gör det för det känns som att vi har blivit lyssnade på, säger Linda Abrahamsson, en av lärarna.

En av de som oroats över situationen på Fjärdingskolan är Zahra Kadhum. Hon har en dotter som går på skolan och är en av föräldrarna i Fjärdingskolans föräldraförening.

– Vi är otroligt glada över beskedet, säger Zahra Kadhum.

Borås skolor

Sa upp sig i protest

Lärarna sade upp sig i protest mot den ökade arbetsbelastningen. Efter massavhoppet sökte skolan 16 nya lärare totalt, men få av dem som visade intresse var behöriga.

Men nu har alltså en klar majoritet av dem som sade upp sig tagit tillbaka sina uppsägningar.

– Det finns flera anledningar. Föräldrarnas stöd och engagemang till exempel. Men vi har också mötts av förståelse, säger Linda Abrahamsson.

På vilket sätt då?

– Vår rektors vädjan om att inte placera fler nya elever på skolan gör att arbetsbelastningen minskar, säger Linda Abrahamsson.

Mer pengar har utlovats

Hon lyfter också fram det stöd som kommit från den politiska ledningen. Därifrån har utlovats ett extra antal miljoner som ska gå till skolor med låg måluppfyllelse. Fjärdingskolan på Hässleholmen är en sådan.

– Och så har vi den speciella grupp som bildats och som varit till stor nytta. Gruppen ska titta närmare på lärarnas löner och arbetsvillkor, säger Linda Abrahamsson.

I det arbetet ingår hur Borås kommun ska kunna behålla lärare och rekrytera nya.

Föräldern Zahra Kadhum tycker att det är ett stort framsteg att de nio lärarna tagit tillbaka sina uppsägningar. Samtidigt menar hon att det finns mycket kvar att jobba med på Fjärdingskolan.

– Vi tycker att barnen behöver mer stöd och större lokaler. Vi vill uppnå en högre måluppfyllelse på skolan. Bättre förutsättningar för våra barn, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås skolor

Mer i ämnet