Morgan Johansson (S) besökte Restad gård i Vänersborg. Foto: SVT

Inga löften vid ministerbesök

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson besökte idag asylboendet Restad gård i Vänersborg. Men några löften om mer pengar blev det inte.

På Vänersborgs kommuns begäran, rakt in i Västnytts kamera i ett tv-reportage i januari, besökte i dag justitie- och migrationsminster Morgan Johansson Sveriges största asylboende Restad gård i Vänersborg.

Några löften ville han dock inte lämna.

Restad gård

– Det är klart att man skulle vilja ha ett besked men huvudsaken är att han tar med sig att staten måste ta ett större ansvar, säger Marie Dahlin (S), ordförande i kommunstyrelsen i Vänersborg.

I Vänersborg är kommunledningen bekymrad över att inte klara av sitt uppdrag om det blir ytterligare asylplatser i kommunen utöver de 900 platser som redan finns på Restad gård. Enligt Marie Dahlin ökar kostnaderna när antalet barn blir fler i skolan och mer personal behövs.

Även på socialförvaltningen är trycket stort när anhöriginvandringen ökar. Det kan också bli svårt att leva upp till lagkrav om asylsökande barns rätt till skola och SFI-undervisning.

– Det är tufft och en jättehög press på kommunen och det handlar också om arbetsmiljö för vår personal, man ska må bra också, säger Marie Dahlin.

Hänvisar till regeringens budget

Morgan Johansson själv var nöjd med vad han såg på Restad gård vid onsdagens besäk. Han framhöll den goda verksamhet kommunen står för och lyfte särskilt fram den ideella insatsen som kyrka, idrottsföreningar, Röda korset och Rädda barnen står för.

Men några löften om mer pengar till kommunen kunde han inte ge.

– Det jag har sagt är att staten måste ta ett större ansvar, var det i slutänden landar får ni se i vårens budget, säger Morgan Johansson (S).

En annan brännade fråga som diskuterades vid dagens möte är den akuta bostadsbristen som leder till att de asylsökande som får permanent uppehållstillstånd blir kvar på asylboendena under lång tid. Men inte heller där hade ministern en färdig lösning, även om det arbetas på idéer som handlar om stöd och subventioner.

– Jag vill inte gå för långt i mina löften men det grundläggande problemet är att marknaden inte kommer att lösa detta själv och regeringen jobbar därför på förslag om att stimulera bostadsbyggandet, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restad gård

Mer i ämnet