Sverigedemokraterna meddelade först under mötesdagen att partiledare Jimmie Åkesson skulle närvara under mötet i Vallhamra skola. Foto: SVT/TT

SD-möte hindrade lärare från att jobba

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna bokade in måndagens möte i Vallhamra skola under fredagen.

På själva mötesdagen meddelade de att även partiledare Jimmie Åkesson skulle närvara vid mötet.

Att den informationen tillkom så sent upprör personal på skolan.

Det var på måndagsförmiddagen som rektorn för Vallhamra skola, Andreas Sandahl, nåddes av information från Partille kommun om att Sverigedemokraterna samma kväll skulle hålla medlemsmöte i skolans aula.

I tisdags höll partiet ett möte i Bollebygdskolan som också det drog uppmärksamhet till sig, då fritidselever låstes in med anledning av mötet.

Aulan i Vallhamra skola hyrs ut som möteslokal av Partille kommun och normalt informeras inte skolans personal närmare om möten som hålls där. Men då kommunen under måndagen fick veta att partiledare Jimmie Åkesson skulle vara med på mötet, kontaktade man skolan, eftersom polis skulle närvara i samband med mötet.

Från skolans sida beslutades att ingen skolverksamhet skulle försiggå i samma hus som aulan efter att mötet inletts. Med andra ord skulle personalen gå hem klockan fem.

– Vi visste inte vad mötet skulle innebära. Då hade vi inte haft kontakt med polisen ännu. Eftersom det har varit turbulent kring Sverigedemokraternas möten tidigare tog vi det här beslutet, säger rektor Andreas Sandahl, som informerade personalen via mail på måndagsförmiddagen.

Elever blev upprörda

Kajsa Hedlund är lärare på Vallhamra skola. Hon höll i lektioner hela eftermiddagen och såg inte mailet förrän vid fyratiden.

– Jag hade jättemycket jobb att göra och hade tänkt sitta kvar till klockan sju.

Hon berättar också att polisen kom till skolan strax innan klockan fyra, när lektioner fortfarande pågick. Det störde undervisningen.

– Många elever blev upprörda. De undrade varför polisen var här, och många blev också upprörda för att det var just Sverigedemokraterna som skulle ha möte i skolan.

En del elever skulle stanna kvar i skolan på så kallad ”plustid”, då lärarna ger läxhjälp. Det blev inställt och eleverna fick precis som lärarna gå hem. Kajsa Hedlund nämner också skolbarn som vistades på fritidsverksamheten och hölls inomhus med anledning av mötet.

Hon betonar att hon inte riktar någon kritik mot skolans rektor. Enligt henne är problemet inte beslutet om att personalen skulle gå hem, utan snarare att ett möte som kräver polisnärvaro och påverkar skolverksamheten tillåts hållas i skolan med så kort framförhållning.

Kajsa Hedlund tycker att kommunens rutiner för uthyrning av möteslokaler behöver ses över.

Rektor Andreas Sandahl instämmer gällande den korta framförhållningen.

– Det stora problemet för oss var att ett möte, som innebar säkerhetsinsatser från polisen, skulle hållas i skolan utan att vi visste om det förrän samma dag. Vår upplevelse är att det påverkade verksamheten. Lärare upplevde att de inte kunde fullfölja sin planering och det blir alltid frågor bland eleverna om polisen är närvarande. Behovet av säkerhetsinsatser bör inte krocka med skolans verksamhet.

Polisen såg ingen risk

Marie Gumabon är kommunikationschef i Partille kommun, som alltså ansvarar för uthyrning av kommunens möteslokaler. Enligt henne var aulan i Vallhamra skola den enda lokal som kommunen kunde erbjuda då Sverigedemokraterna bokade mötet under fredagen. Hon känner inte till någon nedre gräns för hur sent ute man kan vara för att få hyra en lokal av kommunen.

– Det måste bara vara rimligt för oss att lösa det.

Enligt Härrydaposten var Sverigedemokraternas möte från början tänkt att hållas i Härryda. Men Råda församling, som skulle hyra ut möteslokalen, avbokade partiet och hänvisade till säkerhet. Därför tvingades SD hitta en ny lokal och vände sig till Partille kommun.

När Sverigedemokraterna under måndagen meddelade att partiledaren skulle närvara vid mötet, kontaktade kommunen polisen för att ta reda på om det kunde innebära säkerhetsrisker.

– De bedömde att det inte fanns någon säkerhetsrisk, säger Marie Gumabon.

I Partille kommuns policy för bokning av lokaler står att polisen kan häva en lokalbokning om den innebär risker för säkerheten. Kommunen som myndighet har inte möjlighet att påverka bokningarna.

Att polisen ändå bevakade SD:s möte i Vallhamra skolas aula hade, enligt presstalesman Stefan Gustafsson, att göra med förebyggande åtgärder.

– Det har varit störningar i deras möten tidigare, säger han.

– Då närvarar polisen ifall det skulle uppstå störningar. Det är inte unikt för den här situationen, utan så hade det varit oavsett vem som höll i mötet. Polisen är där för att mötet ska kunna genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.