Flera fordonsgasbilar har exploderat Foto: SVT/TT

Uppmaningen: Tanka inte bilen med gas

Uppdaterad
Publicerad

Biogasbilen som exploderade i Angered i Göteborg i går är en bilmodell som exploderat förut. Modellen har haft problem med rostande gastankar som VW åtgärdat. Men nu har ytterligare problem med tankarna uppdagats och närmare tusen bilar kommer att återkallas. 

Det var strax efter 17.10 på måndagen som polis, räddningstjänst och ambulans larmades till Spadegatan i Angered, Göteborg. En hund dog och två personer fick föras till sjukhus efter explosion vid en fordonsgasstation. Det var när en biogasbil av modellen VW Touran Ecofuel skulle tankas som den plötsligt exploderade.

Enligt Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige jobbar de enligt teorin att det var något fel på bilen.

– Vi är jätteoroade när något sådant här inträffar, vi tar det på mycket stort allvar, säger han.

Tre bilar har exploderat

Förra året exploderade ännu en bil av samma modell i Linköping. Det visade sig dock att den bilen inte varit inne på verkstaden för att kontroll och byte av tankarna.  Vid tillfället hade nämligen bara 906 av totalt 939 återkallade bilar av märket VW Touran varit inne hos verkstaden.

– Det var konstaterat att den var väldigt rostangripen och dessutom var bilen skadad utifrån av någon påkörning eller liknande, säger Marcus Thomasfolk.

I fallet med bilen som exploderade i Angered är Marcus Thomasfolk säker på att den fått sina tankar kontrollerade på verkstad.

– Vår uppfattning är att alla bilar har varit inne på den här aktionen. Vi lade ner ett detektivarbete för att spåra alla bilar och fick in alla bilar också, menar han.

Ska inte tankas

Då gällde återkallningen de bakre gastankarna. Nyligen har VW bestämt sig för att gå ut med en ny återkallning som gäller de främre tankarna och inom kort kommer brev skickas ut till samtliga kunder.

Ägare till VW Touran tillverkade mellan 2006-2009 uppmanas att uppsöka verkstad och enbart tanka bensin tills dess att tankarna undersökts.

Enligt polisen tyder det mesta på att explosionen i Angered uppstått i bilens tank och VW har en tekniker som just nu går igenom bilen.

– Vi vet ännu inte vilken gastank det är som har gått sönder, den främre eller bakre, så det är det vi måste utreda, säger Marcus Thomasfolk.

Rostande gastankar

Volkswagen har haft problem med rostande gastankar på VW Touran av årsmodellerna 2006-2009, vilket måste åtgärdas oavsett vilken ålder bilen har. 

Redan 2012 uppmanade VW de då 945 svenska ägare av de gasdrivna bilarna att besöka en verkstad för att få de bakre gasflaskorna inaktiverade. I nästa steg byttes de ut mot tankar som inte rostar lika lätt.

Anledningen var att en VW Touran Ecofuel, av samma typ som exploderade i Angered, exploderat vid tankning i Tyskland. En av de bakre gasflaskorna gick sönder.

– Det är det som ytterst kan uppstå om något rostar tillräckligt mycket och utsätts för ett högt tryck, förklarar Marcus Thomasfolk.

Tre bilar av samma bilmodell har exploderat. Kör folk omkring i tickande bomber?

– Nej, jag skulle inte kalla det för det, men om man är orolig får man hemskt gärna kontakta sin verkstad.

Fakta: Olyckor med fordonsgas

Under 2010 var det två explosioner på tankstationer för fordonsgas, en i Göteborg och en i Stockholm. Båda berodde på att man försökt tanka fordonsgas i behållare som är anpassade för motorgas (gasol) med hjälp av en otillåten adapter. Samma sak hände nyligen, i juni, på en tankstation i Borås.

I maj i fjol exploderade gastanken på en bil i Linköping, en bil som var återkallad av Volkswagen. Företaget hade tidigare återkallat bilar av modellen Touran på grund av misstänkta rostangrepp. Den 4 juli i år skedde en explosion i samband med tankning i Göteborg. Vad som ligger bakom den olyckan är ännu oklart, men bilen är en Volkswagen Touran.

I Sverige finns det ungefär 55 000 bilar som drivs med fordonsgas (metangas) i trafik. Fordonsgas består vanligen av en blandning av biogas och naturgas.

Bilar med motorgas (gasol) som drivmedel är bara något hundratal i Sverige, men vanligare utomlands.

Källa: TT (Volkswagen, MSB och Energigas Sverige)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.