Åtalas för 4500 knarkaffärer

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 16 på måndagen lämnade kammaråklagare Anders Norberg in en stämningsansökan mot sex personer vid tingsrätten i Skellefteå. Polisen beskriver ärendet med över 4500 dokumenterade överlåtelser som ett av Sveriges största narkotikaärenden med försäljning på internet.

Det var i slutet av februari i år som polisen slog till mot männen, en samordnad insats med inte mindre än 70 poliser som samtidigt slog till mot sju olika adresser i Västerbotten och Norrbotten. Vid tillslaget beslagtogs bland annat flera datorer och olika former av narkotiska preparat. Sex personer åtalas nu misstänkta för att från sommaren 2012 fram till februari i år ha sålt narkotika från minst en adress i Skellefteå.

4500 affärer

Från minst en adress i närheten av lasarettet i Skellefteå, ska männen från sommaren 2012 och framåt ha drivit vad som närmast kan liknas ett postorderföretag, inte mindre än 4500 överlåtelser av narkotika har dokumenterats av polisen.

Droghärva i Skellefteå

Flera grannar på en av adresserna som polisen slog till mot, och som SVT Nyheter pratat med, berättar hur rädda de blev när svartklädda och kraftigt beväpnade poliser plötslig befann sig i kvarteret.

– Jag ville gå in i min trappuppgång men stoppades av polisen, säger ett vittne som vill vara anonymt. Han sade åt mig att det var bäst för mig att gå en bra bit härifrån, klart man blev rädd, fortsätter vittnet.

Har sålt på Darknet

De sex männen som nu åtalas har främst sålt narkotikan via internet. Försäljningarna ska ha skett på olika marknadsplatser på Darknet, en svåråtkomlig del av internet där en mängd svarta marknader återfinns. Polisen har identifierat åtminstone sex olika marknadsplatser på Darknet där männen ska ha sålt narkotika.

De misstänkta männen åtalas för att på olika sätt ha varit delaktiga i grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Polisen kommer i morgon klockan 10 att hålla en presskonferens med anledning av åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droghärva i Skellefteå

Mer i ämnet