Sålde knark över nätet. Foto: ur polisens förundersökning

Polisen skickade knark till minderårig

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av knarket som beslagtogs i den stora droghärvan i Skellefteå skickade Polisen vidare till köparna. En av dem var minderårig. Det visar en granskning som DN gjort.

Totalt handlar det om över 300 brev med narkotika som langarna i Skellefteå skickade till sina kunder. Polisen beslagtog breven under spaningsarbetet men efter dokumentationen skickades en stor del av knarket vidare till köparna. det visar en granskning som Dagens Nyheter publicerat i veckan.

Skickade knark till 17-åring

En av köparna en 17-årig kille från Umeå som beställt LSD. Polisen i Umeå besökte killen två dagar efter att de skickat vidare drogerna till honom och han blev senare dömd för ringa narkotika brott. Hans advokat är kritisk till hur Polisen skött detta.

Droghärva i Skellefteå

– Det är ett farligt spel att Polisen över huvud taget låter narkotika passera. Sen är det allvarligare när det gäller en minderårig. I det här fallet handlade det om en liten dos. Men det hade kunnat vara olyckligt om det varit starkare substanser som man låtit det här gått förbi, säger Kari Wergrens, som försvarade killen i rätten.

Prioriteringsfråga

Anledningen till att drogerna skickades vidare var att det var langarna som Polisen var ute efter. Tanken var att köparna skulle sökas upp senare. Något som gjordes bara i enstaka fall. Olle Andersson, chef för grova brott i Umeå är självkritisk till att det inte gjordes.

– Det är klart att det inte känns tillfredställande. Men det är en prioriteringsfråga och måste vägas mot all annan brottslighet som vi utreder, säger han till DN.

Åklagarmyndigheten meddelar att de fattat beslut om att väcka frågan hos Särskilda åklagarkammaren. De ska utreda om det finns skäl att inleda förundersökning om handläggningen av narkotikaärendet.

Tillsynsavdelningen och Särskilda åklagarkammaren:

* Tillsynsavdelningen ansvarar för riksåklagarens rättsliga tillsynsverksamhet. Syftet är att säkerställa hög kvalitet och rättssäkerhet i åklagarverksamheten. Riksåklagarens tillsyn tar sikte på åklagares handläggning av enskilda ärenden.

* Vid Särskilda åklagarkammaren handläggs misstankar om brott av främst poliser, men också åklagare, domare, riksdagsmän och vissa andra befattningshavare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droghärva i Skellefteå

Mer i ämnet