Hovrätten sänker straff i Darknethärvan

Uppdaterad
Publicerad

I juli avslutades rättegången i Skellefteå tingsrätt mot de män som sålt droger för miljoner. Fem män dömdes till fängelsestraff. Nu sänker hovrätten det strängaste straffet.

Två av männen hemmahörande i Västerbotten dömdes i tingsrätten till tio respektive fem års fängelse. De andra tre kommer från Norrbotten och döms till år ett, två och tre års fängelse vardera.

Droghandeln ska till stora delar ha skett online, med internetvalutan Bitcoin. Mycket liten del av pengarna har återfunnits, men åklagaren krävde ändå ett skadestånd på 2,7 miljoner kronor av de åtalade.

Droghärva i Skellefteå

Nu sänker hovrätten straffet för en av huvudmännen, 27-åringen, från tio års fängelse till åtta år för grovt narkotikabrott samt narkotikasmuggling.

Hovrätten bedömer till skillnad från tingsrätten att det inte är bevisat att han varit inblandad i knarkverksamheten före juni, 2014.

Knarkhärvan

• I en deldom från 2 juli dömdes fem av totalt sex inblandade män till fängelse i en av Sveriges största knarkrättegångar.

• De dömda männen mellan 27 och 32 år gamla är hemmahörande i de två nordligaste länen.

• Två av männen hemmahörande i Västerbotten dömdes till tio respektive fem års fängelse. De andra tre från Norrbotten dömdes till år ett, två och tre års fängelse vardera.

• Ytterligare en inblandad flydde för att undkomma rättegång.

• Han flydde till fjälls för att undvika rättegången, men greps av polis efter tips från allmänheten och dömdes i september till skyddstillsyn för medhjälp till grovt narkotikabrott.

• De sålde stora mängder droger, hasch, cannabis, olika typer av narkotikalassade svampar, LSD och MDMA, för 2,7 miljoner kronor.

• Vittnen har berättat om hur de beställde droger via nätet, en beställning som gjordes via det så kallade Darknet. All information om hur man kunde lägga en beställning hade de hittat via internetforumet Flashback.

• Droghandeln ska till stora delar ha skett just online, med internetvalutan Bitcoin. Mycket liten del av pengarna har återfunnits.

• Inte mindre än 4500 affärer hade genomförts, enligt åklagaren i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droghärva i Skellefteå

Mer i ämnet