Härvans högkvarter brann ner sommaren 2015. Foto: polisen

Sålde knark för miljoner – med digital valuta

Uppdaterad
Publicerad

I ett ödehus utanför Skellefteå paketerades drogerna i Sveriges hittills största droghärva, den så kallade Darknethärvan. Och för att försäkra sig om att transaktionerna skulle förbli hemliga tog ligan betalt i den digitala valutan Bitcoin.

Förra året kom fängelsedomen mot de fem män, varav två är hemmahörande i Västerbotten, som sålt narkotika för miljoner.

Inte mindre än 4500 knarköverlåtelser gjordes online på en svåråtkomlig del av internet, darknet. Drogerna paketerades i ett ödehus några mil från Skellefteå, och betalades i den digitala valutan Bitcoins.

Droghärva i Skellefteå

Inte medgörlig

I förhör säger huvudmannen och hjärnan bakom ligan ”Ingen kommentar” närmare 400 gånger, inte heller när det kommer till frågor om Bitcoins är han särskilt medgörlig. Men i förhör med samtliga inblandade görs det tydligt hur alla affärer gjorts med valutan.

När polisen frågar varför man börjar investera i Bitcoins, svarar huvudmannen:

– Jag hade läst om andra personer som investerat och många artiklar. Sedan hade jag börjat forska i det efter att ha läst om det att sett att det var en inflationsvaluta och att det var många andra stora personer som hade investerat i det så vart jag intresserad och investerade.

FBI httade ”Alexandrus”

Det var däremot inte några transaktioner som avslöjade ligans omfattande verksamhet. När ägaren av darknets mest kända marknadsplats, Silk road, greps i San Fransisco 2013, kunde FBI komma över tiotusentals chattloggar, berättar DN.

Och ett namn som återkom, och väckte deras intresse, var ”Alexandrus.” Bakom detta alias fanns huvudmannen för Darknethärvan utanför Skellefteå, som då var i 25-årsåldern.

Uppmärksam brevbärare

Men inte var det heller de uppgifterna som skulle avslöja affärerna – utan en brevbärare. Trots att de inblandade var försiktiga med postlådorna, och skickade från olika platser, reagerade postpersonalen på ett brev, öppnade det – och hittade vakuumförpackad chokladfudge.

Därefter började polisen spana på olika postlådor i Skellefteåtrakten, och efter månader av spaning och fimer kunde de slå till.

Agerade som en vanlig kundtjänst

Det visade sig att försäljningen inte bara handlade om de traditionella drogerna, utan om en vara som Alexandrus var näst intill ensam om – chokladkakor som man blir hög på.

DN berättar hur, i sina kontakter med kunderna, svarar snabbt och korrekt, som vilken kuntjänst som helst.

”Jag är hemskt ledsen över denna olyckliga förväxling. Jag skickar dig ett gram Ice-o-lator utan kostnad”, skriver han till en kund som fått fel drog.

Huset brann ned

Historien om Alexandrus fick en märklig avslutning.

Bara några veckor efter att de första personerna dömts i tingsrätten stod knarkligans högkvarter, ödehuset, i lågor. När brandkåren kom till platsen var huset byggnaden redan övertänd, och huset brann ner till grunden.

Polisen fick misstankar om att branden var anlagd, men kunde inte några kopplingar till härvan. Utredningen lades ned.

Enligt DN ser polisen det här fallet som en stor framgång och ett bevis för att langarna faktiskt inte ens är säkra på internets mest svåråtkomliga sajter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droghärva i Skellefteå

Mer i ämnet