Foto: Polisen/TT

Knarkåtalad flydde till fjälls – döms

Uppdaterad
Publicerad

Nu döms den man som varit inblandad i den stora knarkhärvan i Skellefteå, där sex män sålt droger för miljoner på internet.

Han flydde till fjälls för att undvika rättegången, men greps av polis efter tips från allmänheten.

I en deldom från 2 juli dömdes fem män till fängelse i en av Sveriges största knarkrättegångar. Den sjätte åtalade, en 31-årig man som också kommer från Skellefteåtrakten och misstänks för medhjälp till grovt narkotikabrott, var frånvarande under rättegången och kunde inte dömas.

Sov i stugor

Förundersökningsledare Ola Lundström vid Luleåpolisen berättade för SVT i slutet av juli att 31-åringen tycks ha flackat runt i området kring Arvidsjaur och Arjeplog och ibland sovit i stugor och ödehus.

Droghärva i Skellefteå

– Folk har sett en person som kört crossmotorcykel i trakten, nån hade till och med pratat med honom, berättade Ola Lundström vid tillfället.

Snart kopplade boende samman mannen med flera inbrott i trakten och när en saknad bil siktades ryckte polisen ut, men den misstänkte hann försvinna till skogs. Flera dagar senare greps 31-åringen slutligen i Norrbotten efter tips från allmänheten.

Flydde till fjälls

Den nu dömde 31-åringen har berättat att han mådde dåligt efter att ha släppts från häktet i slutet av mars, där han suttit frihetsberövad för sin inblandning i droghärvan.

Han uppger sig ha varit i chock och drack mycket alkohol. Han visste att huvudförhandlingen i brottsmålet skulle hållas i juli, men klarade inte av att medverka och drog sig därför undan samhället för att sätta upp ett tältläger i fjällvärlden.

Han tog med sig förnödenheter som han skulle kunna behöva, men började ändå begå inbrott efter ett tag för att få tag i alkohol och mat. Han greps senare på väg tillbaka till Skellefteå för att träffa sin dotter.

Döms för medverkan

Han döms nu för medhjälp till grovt narkotikabrott för att ha hyrt ut det hus där droger och drogaffärer hanterades. Han döms även för två fall av grov stöld, sex fall av stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel efter sin period i fjällvärlden.

Påföljden blir skyddstillsyn med särskild behandlingsplan med en total behandlingstid och övervakning på ett år och sex månader. Ifall han återfaller i brott kommer han istället att få sitta i fängelse i ett år och fyra månader.

Han ska dessutom betala närmare 140 000 kronor, för den ekonomiska vinning han fått under sitt medverkande i droghandeln.

Knarkhärvan

• I en deldom från 2 juli dömdes fem av totalt sex inblandade män till fängelse i en av Sveriges största knarkrättegångar.

• De dömda männen mellan 27 och 32 år gamla är hemmahörande i de två nordligaste länen.

• Två av männen hemmahörande i Västerbotten dömdes till tio respektive fem års fängelse. De andra tre från Norrbotten dömdes till år ett, två och tre års fängelse vardera.

• De sålde stora mängder droger, hasch, cannabis, olika typer av narkotikalassade svampar, LSD och MDMA, för 2,7 miljoner kronor.

• Vittnen har berättat om hur de beställde droger via nätet, en beställning som gjordes via det så kallade Darknet. All information om hur man kunde lägga en beställning hade de hittat via internetforumet Flashback.

• Droghandeln ska till stora delar ha skett just online, med internetvalutan Bitcoin. Mycket liten del av pengarna har återfunnits.

• Inte mindre än 4500 affärer hade genomförts, enligt åklagaren i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droghärva i Skellefteå

Mer i ämnet