Foto: SVT.

”Kan bli en miljöskandal”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun kan tänka sig fler permanenta deponier för miljöfarlig sulfidlera än enbart på Loftberget. Det säger tekniska nämndens ordförande Ola Burström (S).

– Om det dyker upp andra lämpliga placeringar kan vi givetvis tänka oss att deponera sulfidjorden där också. Då räcker den här deponin längre. Men i första hand är det bråttom att få klar en temporär deponi redan i sommar, säger Ola Burström.

Intensivt arbete

Just nu arbetas det intensivt för att den tillfälliga deponin på Loftberget ska bli klar inför sommarens byggprojekt.

Kommunens deponiplaner oroar de som bor i närheten av Loftberget, i synnerhet de 150 fastighetsägarna närmast den kommunala badplatsen i Falkträsket, som ligger på en kilometers avstånd, på 25 meter lägre höjd än Loftberget.

– Risken finns att försurat vatten från sulfidjorden sipprar ut från deponin och hamnar i sjön. Då har vi en miljöskandal, säger kemiläraren Mikael Marklund, som bor permanent i stugområdet Viken, Falkträsket.

Den temporära deponin ska vara klar redan i sommar.

Den permanenta deponin – med slutförvar av 95 000 ton miljöfarlig sulfidjord – ska till hösten miljöprövas av länsstyrelsen enligt miljöbalken.

Mest vanligt är att sulfidleran, som blir försurande vid kontakt med luften, deponeras under vatten, i havet eller i blöta myrar.

Ovanlig lösing i Skellefteå

Skellefteå kommuns lösning är ovanlig: sulfidjorden ska hindras från oxidering genom vattenfyllda, konstgjorda bassänger med väggar av betongelement och en gummiduk i botten.

De närboende protesterar. Dessutom vill Statens Geologiska Undersökning SGU se en noggrannare beräkning av hur ytvattnet och grundvattnet kommer att rinna från den tilltänkta deponin.

Konsultfirman Tyréns, som hjälpt kommunen med hydrolgogiska mätningar, skriver:

”Det är osannolikt att deponin skulle ha negativ inverkan på grundvattnet, förutsatt att det inte finns läckor i gummiduken”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.