Anders Ågren (M) och Erik Bergkvist (S). Bildmontage. Foto: SVT/arkiv

Bråk om pengar till storregionen

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har beslutat att satsa fem miljoner kronor för att förbereda arbetet inför en storregion. Men Moderaterna och Liberalerna är kritiska.

Trots att det ännu inte fattats något beslut i riksdagen om att flera län och landsting ska slås samman till storregioner så har förberedelsearbetet dragit igång.

I norr har Region Västerbotten blivit utsedd att driva sekretariatet för en av arbetsgrupperna och tagit beslut om att avsätta fem miljoner kronor för det. Moderaten Anders Ågren är upprörd.

Storregion

– Det kan dra ut på tiden innan vi vet om det finns en majoritet i riksdagen för en storregion. Nu bränner vi mycket pengar innan man ens vet om det blir av, säger Anders Ågren (M).

”Vill ta billiga poäng”

Anders Ågren tycker att pengarna istället borde gå till andra projekt i Västerbotten. Regionrådet Erik Bergkvist håller inte med.

– Moderaterna vill ta billiga poäng, det är bara populism. Arbetet måste påbörjas nu om vi ska kunna följa det tidschema som finns. Blir det ingen storregion kommer vi att avbryta arbetet och pengarna går tillbaka, säger Erik Bergkvist (S).

Både Moderaterna och Liberalerna röstade för ett avslag när frågan var uppe för beslut och Anders Ågren tycker att Region Västerbotten borde titta på om det avsätts pengar i Norrbotten, Västernorrland och Jämtland för liknande förberedelsearbete,

– Det är viktigt att värna om skattepengar, det gör inte Erik Bergkvist och hans partivänner, säger Anders Ågren (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet