Foto: TT/SVT

Branschfolk protesterar till stöd för Erik

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Erik Sundqvist krävs på nästan 500 000 kronor i skadestånd efter att han hackat sig in i Umeå kommuns datasystem. Många har reagerat på skadeståndet, och menar att Erik gjort en bra sak som visat på brister i systemet. Nu har en namninsamling startat till stöd för honom.

Som Västerbottensnytt rapporterade på torsdagen, krävs 17-årige Erik Sundqvist i Umeå, på närmare en halv miljon i skadestånd av Umeå kommun. Det efter att han hackat sig in i kommunens datasystem, för att visa på säkerhetsbrister.

Skadeståndskravet har väckt många reaktioner, och nu startar personer i IT-branschen ett upprop till stöd för Erik.

Hackerintrånget

Enligt Rikard Berg – som själv är aktiv i IT-branschen och ligger bakom uppropet till stöd för Erik – är skadeståndskravet orimligt.

– Att hitta säkerhetsbrister är svårt, och att få hjälp av allmänheten är ett bra sätt. Det borde inte motarbetas, utan uppmuntras, säger Rikard Berg.

Skrivelse till kommunen

Berg jobbar som programmerare i Stockholm, och tog del av nyheten via sociala medier.

Enligt en text som initiativet ska skicka till Umeå kommun, är branschen överens om att många IT-system i Sverige har stora brister i säkerheten.

Enligt Rikard Berg, borde inte Erik Sundqvist lastas för kostnader som kommunen haft för att åtgärda befintliga brister, och skadeståndsanspråket borde dras tillbaka.

– Det är ett jobb som kommunen borde ha gjort ändå, säger Berg.

Enligt facebooksidan, har ett 40-tal personer skrivit på protesten på bara några timmar.

Glad för engagemanget

Erik Sundqvists pappa Joakim Sundqvist, är glad för engagemanget.

– Det känns fantastiskt. Vi har stått ganska ensamma länge, polis och kommunen är starka och har bra med resurser. Man har inte så mycket möjligheter som liten människa att stå emot. Det känns roligt när andra spontant engagerar sig, säger Joakim Sundqvist.

Familjen går nu vidare, och ska med hjälp av en advokat försöka bestrida skadeståndskravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hackerintrånget

Mer i ämnet