Foto: SVT Grafik.

Dömd blottare frikänns efter polisens miss

Uppdaterad
Publicerad

En man ska ha blottat sig och onanerat inför två flickor i Umeå. Han dömdes efter händelsen för sexuellt ofredande, men nu friar hovrätten den 32-åriga mannen från åtalet.

Det var i mars i år som mannen dömdes till dagsböter för sexuellt ofredande, efter att han i maj i fjol ska ha onanerat framför två flickor som skulle ha picknick vid Rymdlekparken på Ersboda.

Domen överklagades till hovrätten som nu ändrar tingsrättens dom och frikänner den misstänkta från åtalet. Detta då de anser att polis och åklagare brustit i sitt arbete och försvårat utredningen. De anser att det inte är säkert att den person som blottat sig för barnen är den åtalade.

Läs också: Blottaren fortfarande på fri fot

Efter händelsen ska barnen ha gett ett signalament på mannen till sina föräldrar. De i sin tur ska då ha gjort egna efterforskningar på sociala medier, dels för att varna andra föräldrar, dels för att försöka ta reda på vem mannen var.

Allvarlig brist i utredningen

Hovrätten anser att polisen, när de tog emot anmälan om blottaren från flickorna och deras föräldrar, skulle ha lämnat instruktioner till föräldrarna om att inte visa barnen bilder på den eventuella gärningsmannen som de fått fram från sina egna efterforskningar. Detta för att barnen då inte skulle få någon möjlighet att lämna en beskrivning av gärningsmannen som med säkerhet kan sägas vara opåverkad av vad de fått se eller höra i samband med att bilderna visades. Detta är instruktioner som föräldrarna, enligt hovrättens dom, inte fått av polisen.

Läs också: Blottare gripen igen

Hovrätten anser att denna brist i utredningen är mycket allvarlig. De menar att uppgifterna om utpekandet inte kan ligga till grund för en fällande dom i ett brottsmål. Därför frikänner hovrätten mannen från åtalet och från att betala skadestånd till flickorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.