Foto: Privat

Eleverna vill starta namninsamling mot sparkravet

Publicerad

Oron och upprördheten bland eleverna på Umeå musikskola är stor sedan det blev känt att omkring 300 elever kan komma att tvingas sluta. Det då ett sparkrav på 3,5 miljoner drabbat skolan.

– Jag är upprörd och rädd, och det är många andra elever som också är det. Vi vet inte vad konsekvenserna kommer att bli, säger Sara Isaksson, ordförande i elevföreningen vid Umeå musikskola.

Många är rädda och oroliga

Sara Isaksson är 16 år och har spelat fiol på musikskolan sedan hon var fem. Hon möttes av beskedet om sparkravet i går och har under måndagen träffat flera av de andra eleverna och lärarna som alla bär på samma känslor. De är rädda, oroliga och upprörda och de alla hoppas att beslutet inte ska fattas.

– Jag förstår att besparingar måste göras, men Umeå växer och hela tiden är det fler som vill börja på musikskolan, så att göra en så här stor nedskärning känns respektlöst. Jag tror inte att kommunen förstår vikten av musikskolan.

Läs även: Tatiana vädjar till politikerna

Funderar på att starta namninsamling

Hon berättar att det under måndagen varit väldigt mycket snack om sparkravet på skolan. Beslutet om besparingarna kommer att fattas i för- och grundskolenämnden i Umeå på torsdag och eleverna hoppas fortfarande att beslutet inte ska tas.

– Tyvärr så ser inte ljust ut, men vi gör allt vi kan för att det inte ska fattas. Jag funderar på att starta en namninsamling mot det här, men vi har inte mycket tid på oss innan beslutet ska fattas, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.