Arkivbild. Foto: SVT

Fick 5000 kronor per bäbis – nu slopas bonusen

Uppdaterad
Publicerad

5000 kronor i en slags bonus, så mycket betalade kommunen de som födde barn i Norsjö under 2015 och 2016. Idén med babybonusen var att förstärka Norsjös image som en attraktiv ort för barnfamiljer. Men nu försvinner den.

Babybonusen som infördes i Norsjö 2015 tas bort. Det har kommunstyrelsen klubbat.

Bonusen har delats ut som presentkort på 5000 kronor hos lokala företag till de som fött barn i kommunen. Idén var att stärka kommunens image som en attraktiv ort för barnfamiljer.

Men idén har också kritiserats. När kommunen la ut en enkät på sin hemsida i slutet av 2015 svarade fler än hälften att de ville att bonusen skulle tas bort. Nu blir det så.

– Jag tror ingen trodde att det skulle bli fler nyfödda. Jag tror inte man skaffar fler barn för 5000 kronor. Men just för marknadsföringen av kommunen har det gått jättebra, säger kommunalråd Mikael Lindfors (S) och lägger till:

– Men när man håller kvar samma sak år efter år blir det ingen nyhet längre.

Kan bli aktuell igen

Vid utvärderingen av babybonusar i år tyckte 84 procent av företagarna att idén var bra. Från allmänhetens sida hade ett 60-tal personer slutfört enkäten, 51 procent tyckte att idén var bra, 34 procent tyckte inte att den bra. 53 procent ville att kommunen skulle fortsätta med bonusen.

Nu öppnar kommunalrådet för att den ändå kan komma tillbaka:

– Det är inget som är hugget i sten inför framtiden, men 2017 har verksamheten inga pengar till den, säger Lindfors.

Ska hitta nytt sätt

Fram till 26 september i år hade 37 barn tagit del av bonusen. Det handlar om 185.000 kronor i bonuscheckar. Fram till samma datum hade cirka 170 företagscheckar i olika valörer lösts in.

– Vi tycker att idén har varit bra. Kommunen har uppmärksammats och föräldrar som tagit del av bonusen har också handlat i Norsjö, säger kommunalrådet.

Babybonusen är inte det enda som kommunen fått uppmärksamhet för. Strandtomterna som såldes för en krona gjorde att kommunens växel blev nedringd i mitten av september.

Nu ska kommunen försöka hitta ett nytt sätt att marknadsföra sig, förhoppningsvis lika framgångsrikt.

– Vad det blir får framtiden utvisa. Det kan gott nog komma något annat för 2017. Det vet vi inte än, säger Mikael Lindfors (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.