Doroteaupprorets Simone Granberg. Foto: SVT

Beskedet om storregion får folket att rasa

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att skapa ett Norrlands län redan till år 2019 väcker stark kritik i norr. – Jag tycker det är fruktansvärt att inte fråga befolkningen först, säger Doroteaupprorets Simone Granberg.

I Dorotea är det upprörda känslor efter torsdagens besked. Doroteaupprorets Simone Granberg har tidigare kritiserat planerna på en storregion. Hon säger att det kanske finns positiva saker med en storregion, men att det mesta är negativt.

– Allt kommer att dras till kusten. Vi ser hur det är idag med länstrafiken och ambulanser. Nu blir det ännu större avstånd, säger hon.

Storregion

Norrland först ut

Simone Granberg tycker att frågan om en storregion borde ha blivit en valfråga och att hela processen gått för fort. Förslaget är att Norrlands län ska vara på plats i januari år 2019.

– Norrland är först ut och blir försökskaniner. Jag förstår inte varför, säger Simone Granberg.

Finns de som är glada

En som dock är glad i dag är regionrådet Erik Bergkvist (S) i Västerbotten. Han har länge varit en av förespråkarna för en storregion.

– Indelningen var inte oväntad, men det var ändå ett glädjande besked. Den nya regionen får en miljard kronor i utvecklingsmedel, säger Erik Bergkvist (S).

I januari år 2019 ska allt vara på plats, kommer ni att hinna?

– Ja, med hårt arbete och hårda prioriteringar. Det här kommer att ligga först i våra kalendrar, säger Erik Bergkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet