Martina Persson och Selma Nordström i U12-laget får knyta sina skridskor i ett gammalt förråd. Foto: SVT

Hockeytjejer kastades ut – killarna behövde omklädningsrummet

Uppdaterad
Publicerad

Tjejerna som tränar hockey i Vännäs får byta om i en skrubb som saknar dusch. Anledningen är att killarna fick ta över deras omklädningsrum.

Pojklagets gamla omklädningsrum stängdes på grund av misstänkt mögel och spelare som blev sjuka. Då fick killarna flytta till gymmet och de använder nu det lilla duschrum som tjejerna tidigare har bytt om i.

– Om vi ska locka tjejer till den här föreningen måste det finnas möjlighet att byta om och duscha, annars ser jag ingen framtid för tjejer i den här klubben, konstaterar Joakim Nordström, tränare i Vännäs HC och pappa till en av tjejerna i U12-laget.

“Gör ont i hjärtat”

Vännäs HC har en växande verksamhet både bland killar och tjejer, men bara två omklädningsrum för de 156 juniorerna.

– Men det allra mest tragiska är att vi inte har möjlighet att erbjuda duschmöjlighet för våra tjejer i föreningen, och det är väl det som gör mest ont i hjärtat, berättar Erik Åström, klubbdirektör i Vännäs HC.

Har kämpat i flera år

– Då kan man ju undra: “varför kan ni låta det hända?”. Det är för att vi inte har något renodlat flicklag utan flickorna spelar tillsammans med pojkarna, säger Åström.

– Om det hade funnits ett lag med bara tjejer hade de kunnat göra som de andra och bara tömma ett ledigt omklädningsrum. Men idag har vi inte tillräckligt många rum för att kunna erbjuda alla att byta om samtidigt, utvecklar Åström.

Tillsammans med gatuchefen har klubben i flera år försökt påverka politikerna och äskat pengar för att få bygga nya omklädningsrum. Men ishallen har prioriterats ned och inga pengar har beviljats.

Ingen lösning i sikte

Både kommunalråd och oppositionsråd är överens om att situationen är oacceptabel, men ingen kan presentera något konkret lösningsförslag.

– Vi jobbar jättemycket med jämställdhet i kommunen och det är inte acceptabelt att tjejerna stängs ute från ishallen. Men man måste se utifrån de förutsättningar vi har i dagsläget, säger Johan Söderling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Samhällsbyggnadschefen har nu fått i uppdrag att presentera ett beslutsunderlag för politikerna och Söderling hoppas att den nya lösningen ska stå klar nästa höst.

TV: Martina, 12,: ”Det är svårt att byta om”

Den här artikeln skickades som en pushnotis till alla som valt att få dem i mobilen. Vill du också ta del av notiserna? Klicka på den här länken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.