Foto: SVT

Han hoppas slå Mora-Nisses rekord i skid-SM

Uppdaterad
Publicerad

I morgon börjar skid SM i Umeå. Tävlingar hålls precis som under SM-veckan 2014 på Gammlia då det stod 30.000 åskådare längs skidspåren och hejade fram åkarna. Nu hoppas arrangörerna att årets SM-tävlingar ska locka minst lika mycket folk. Den tidigare landslagsprofilen och femmilsexperten Anders Södergren hoppas bräcka ett gammalt medaljrekord i helgen, men är inte allt för självsäker.

Anders Södergren har tagit 17 individuella SM-guld på skidor – samma antal som skidlegenden Mora Nisse Karlsson. Skulle Södergren ta ett SM-guld till nu i helgen under mästerskapet i Umeå så skriver han historia; en seger skulle innebära att han slår Nils ”Mora-Nisse” Karlssons rekord, en skidprofil som levde mellan 1917-2012 och mäktade med 17 individuella SM-guld i skidor. Men Södergren är inte speciellt självsäker i att han kommer gå om legendarens rekord.

– Det ska väl inte vara möjligt egentligen, det skulle vara en överraskning för mig också, säger Anders Södergren till SVT.

”Måste till ett antal bortvallningar”

Trots att tävlingarna startar imorgon är Södergren avspänd när SVT träffar honom i området vid målgången på Gammliaområdet i centrala Umeå. 39-årige Södergren tar helgens mästerskap mest som en kul grej och har inte tränat lika mycket som tidigare.

– Det är inget att gnälla på när det gäller förhållandena, men lite mer träning skulle ha behövts i bagaget istället, erkänner Södergren.

– Det måste till ett antal bortvallningar på andra och att jag ska ha riktigt bra grejer för att det ska vara möjligt att slå rekordet, menar han om chanserna på att slå Mora-Nisses medaljskörd.

Hoppas på 30.000 besökare

Skid-SM pågår under fredag-söndag i Umeå. När SM-veckan arrangerades i staden år 2014 kom över 30.000 åskådare för att se vinteridrottarna göra upp, och arrangörerna i Skidalliansen hoppas på minst lika mycket tillströmning av publik denna gång.

– Skid-SM hålls mitt i stan och entrén är gratis. Vädret ser ut att bli kanon, så vi hoppas på mycket folk, säger tävlingsledare Gunilla Stenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.