Foto: SVT

Insatsen inte överdriven enligt polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisinsatsen vid Umeå Östra var inte överdriven. Det menar Polisen som istället vill lyfta fram att det såg ut som det gjorde för att de skulle kunna säkra allmänhetens trygghet.

Sent på tisdagskvällen kunde vittnen vid Umeå Östra se poliser med automatvapen som skrek om livsfara under gripandet av två misstänkta män. Peder Jonsson är presstalesperson på Polisen i region nord och han anser att Polisen handlat rätt efter vad de visste om under natten.

Läs mer: Hotade resenärer med kniv på nattåg

– Utifrån den information som kom fram så beordrade vi rätt mycket personal till stationen för att på ett säkert sätt kunna lösa uppgiften, säger Peder Jonsson.

Ni ville inte klassa det här som terrorhot?

– Nej det gör vi inte.

Varför inte då?

– Det finns inga kopplingar vad vi kan se till något sådant hot.

Krävdes omfattande insats för ett säkert ingripande

Vittnen berättar att det ska ha varit mycket dramatiskt och att poliser haft automatvapen och skrek att det var fara för liv.

Känns det i efterhand som en överdriven insats?

– Inte mot bakgrund av de initiala uppgifter vi hade. För oss är det viktiga att kunna säkra allmänhetens säkerhet och trygghet och bedömningen gjordes sent på kvällen att det krävdes en ganska omfattande insats för att göra ett säkert ingripande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.