Foto: TT

Två gripna efter stor polisinsats

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats utspelade sig på Umeå Östra Station under tisdagskvällen efter att en man ska ha hotat resenärer med kniv. De två männen som greps är försatta på fri fot, men misstankarna mot en av dem kvarstår.

Sent under tisdagskvällen fick polisen in samtal om att två män satt och uttalade hot på ett nattåg på väg från Luleå, som passerade Umeå på väg söderut.

Ett vittne berättar för VK hur båda entréerna till tågstationen spärrades av av tugnt beväpnad polis, och ett annat vittne berättar att resenärerna på tåget ska ha mötts av polis och fick lämna platsen springandes.

– Polisen skriker att det är livsfarligt att vara här, sa ett annat vittne till VK under natten.

”De var bestämda”

En annan person berättar för Aftonbladet om dramatiken:

– Det kändes allvarligt. Polisen skrek åt folk som närmade sig tåget att vända, de skrek att det var livsfara och att alla skulle lämna området. De var bestämda.

Hotade resenärer med kniv

Efter en större insats greps två män i 30-årsåldern.

– En av männen var beväpnad med kniv och uttalade hot mot folk på tåget, säger Maria Jakobsson.

Enligt polisen gick gripandet lugnt tillväga. De två männen fördes till polisstationen i Umeå för förhör.

Båda männen frisläppta

På onsdagsmorgonen berättar Maria Jakobsson, RLC-befäl vid polisen, att en av männen har släppts under natten. Senare under onsdagen släpptes även andre mannen, som hotade resenärerna.

Misstankarna mot honom kvarstår dock. Han misstänks för olaga hot, brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Att båda männen greps beror på att de förde en dialog med varandra, säger Maria Jakobsson.

Peder Jonsson, presstalesperson hos polisen i region nord anser att polisens stora insatsstyrka var rätt bedömd i stunden, och inte överdriven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.