Foto: SVT

Hon kämpar för Skatteverket i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ska arbeta för att flytta fler myndigheter från Stockholms län till andra delar av landet. Det skriver statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) på DN Debatt.

– Det är en fantastiskt trevlig läsning, säger Malin Ackermann, Lyckselebo som kämpar för att Skatteverket ska stanna på orten.

Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) skriver bland annat:

”Det avgörande skälet till varför regeringen engagerar sig i frågor om myndigheternas lokalisering, omlokalisering av myndighetsfunktioner och av hela myndigheter är att staten ska ta sitt ansvar för ett Sverige som håller ihop. Människor, orter och hela bygder ska inte känna sig övergivna”.

Skatteverket i Lycksele

Blir rörd

Malin Ackermann har kämpat för att Skatteverkets kontor ska bli kvar i Lycksele. Hon har debatterat saken i SVT-debatten Ett Sverige och har bland annat varit med och startat facebookgruppen ”Skatteverket ska stanna i Lycksele”. Malin Ackermann blir rörd när hon läser debattartikeln eftersom hon tycker politikerna beskriver känslan som finns i bland annat Västerbottens inland.

– Jag blir nästan grinfärdig när jag tänker på det. Här finns en kultur att se till att man skapar sig försörjning och ordnar sin egen miljö runt omkring med ett jädrar anamma. Men modet och engagemanget som finns på mindre orter utarmas när vi hela tiden har ett hot över oss om att staten ska lämna oss, säger Malin Ackermann.

Staten ska vara styrande

Det är många som väntar på statens utredning kring hur myndigheter, till exempel Skatteverket, resonerat vid beslut om lokal och regional lokalisering. Malin Ackermann fastnar särskilt för att statsministern och civilministern skriver:

”Staten måste som helhet ta ett större ansvar för att koordinera sin verksamhet. Om Statskontorets rapport visar på brister, kommer regeringens styrning på den här punkten att förtydligas.”

– Jag har känt mig orolig för att utredningen inte ska vara styrande, men att regeringen nu förtydligar en styrning är intressant, säger Malin Ackermann.

”Finns ingen annan väg”

Hon har förfasats över att riksdagspolitiker på besök i Lycksele berättat att det är första gången de är norr om Gävle. Och många löften från politikerna har aldrig infriats. Men hon vägrar bli bitter och tycker att debattartikeln väcker framtidstro.

– Jag tänker att nu måste vi lägga vårt hopp till att det de säger att de vill göra är sant. Det finns ingen annan väg än att verka för det de beskriver, säger Malin Ackermann.

Den 1 april ska Statskontorets utredning presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteverket i Lycksele

Mer i ämnet