Foto: SVT

Efter yxattacken – nu döms läraren

Uppdaterad
Publicerad

Läraren som åtalats för försök till mord på en rektor vid Dragonskolan och för att några dagar dessförinnan på Tegsbron kört på och skadat tre ungdomar i Umeå fälls nu för brotten och överlämnas till rättspsykiatrisk vård, det meddelar tingsrätten under fredagen.

Den 58-årige läraren har bekräftat att han i sitt hem den 19 maj i år huggit rektorn med en yxa mot hennes huvud i avsikt att döda henne. Han har hävdat att gärningen ska betecknas som försök till dråp, begånget i hastigt mod.

Tingsrätten dömer nu mannen för försök till mord eftersom han varithelt oprovocerad och hindrat rektorn från att lämna hans lägenhet.Efter att mannen huggit rektorn i bakhuvudet med yxan ska han ävenha följt efter henne ut på balkongen, där han fortsatte atthugga.

Misstänkte läraren i Umeå

– Det var slag som gjorde att jag kände att nu dör jag. När han slagit mig länge känner jag att livet rinner ur mig ochjag tänker: Ska mitt liv sluta så här, har rektorn berättat i tingsrätten.

Bristande uppmärksamhet

Läraren har också erkänt att han framfört sin bil på Tegsbron alkoholpåverkad, men förnekat att han gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. Prover har bland annat visat att han, en knapp timme efter smällen hade 1, 27 promille i blodet.

Olyckan på Tegsbron i Umeå den 14 maj resulterade bland annat i att två av ungdomarna bröt båda sina ben.

Trots att 58-årigens försvarsadvokat Leif Silbersky ansåg att mannen enbart skulle dömas för grovt rattfylleri, menar tingsrätten att mannen brast i uppmärksamheten i manövreringen av bilen, vilket gjorde att han körde på och skadade de tre ungdomarna.

Döms på samtliga punkter

Därför döms han nu för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada ochgrovt rattfylleri. Han ska ocskå betala 25 000 kronor i skadestånd till vardera ungdom.

– Jag hade djup ångest som jag blandade med alkohol. Jag försöktedricka mig till medvetslöshet och var på väg för att hämta meralkohol, sa 58-åringen i en av rättegångsförhandlingarna i augusti.

Överlämnas till rättspsykiatrisk vård

Straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår till flera års fängelse.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att läraren begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han därför är i behov av psykiatrisk vård.

Tingsrätten har därför bestämt att han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkte läraren i Umeå

Mer i ämnet