Det var på den här balkongen som den 59-årige läraren attackerade sin chef med en yxa. Bilden till höger är från häktningstillfället. Foto: SVT

Högg rektor med yxa – vill fortsätta som lärare

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen ville att mannens lärarlegitmiation skulle återkallas. Nu vädjar mannen om att få behålla den för att kunna arbeta som lärare i framtiden. Detta skriver VK.

Den 59-årige mannen från Umeå sitter dömd till rättpsykiatrisk vård för att grovt rattfull kört på några elever och några dagar senare attackerat sin chef med en yxa.

Skolinspektionen krävde på grund av detta att mannens lärarlegitimation skulle återkallas. Men nu kräver mannen i ett yttrande att få behålla sin legitimation. Detta skriver Västerbottens Kuriren.

Misstänkte läraren i Umeå

”Dubbelbestraffas”

Mannen menar att han begick brotten under tillfällig psykisk ohälsa.

”Jag ber ansvarsnämnden att ge mig en varning. Jag har goda vitsord som lärare. Jag har arbetat cirka 25 år utan problem. Den dag jag skrivs ut från min vård kommer det att bli svårt att få arbete trots bristen på lärare. Utan legitimation blir det troligtvis omöjligt. Om ni drar in min legitimation dubbelbestraffas jag för mina gärningar.”

I mitten av april ska ansvarsnämnden pröva lärarens ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkte läraren i Umeå

Mer i ämnet