Foto: SVT.

Hon höggs ner med yxa – talar ut om attacken

Uppdaterad
Publicerad

För sex månader sedan blev Elisabeth Nilsson från Umeå brutalt nerslagen av en kollega. Hon fick ta emot ett tiotal yxhugg i skallen men som genom ett under överlevde hon. Nu berättar hon exklusivt för SVT Nyheter Västerbotten om den råa attacken. 

– Det var helt oväntat. Han bara drog fram en yxa och slog mig i skallen. Jag fick panik och försökte fråga vad han gjorde, säger Elisabeth Nilsson till SVT.

– Jag upptäckte snart att han inte mådde bra, att han var en helt annan person och att han var helt okontaktbar, fortsätter hon.

Misstänkte läraren i Umeå

Den manlige kollegan var lärare på gymnasieskolan där Elisabeth är rektor. Han hade haft problem och Elisabeth behövde få tala med honom gällande arbetsrelaterade frågor, då det plötsligt slog slint för honom.

Flydde ut på balkongen

Hon lyckades fly ut på balkongen för att undkomma. Men där fortsatte mardrömmen. Kollegan slog besinningslöst. Ett tiotal slag från yxan träffade både skallen och armarna.

– Jag försökte skydda mig med armarna men han bara fortsatte hugga mig med yxan och i det läget kände jag bara att nu rinner livet ifrån mig. Jag trodde absolut att jag skulle dö.

Hur var det?

– Sorgligt, en obeskrivligt hemsk känsla. Jag tänkte; var det verkligen så här mitt liv skulle sluta?

Med gråten i halsen berättar Elisabeth om hur sorgen ibland griper tag i henne när hon tänker på sina nära och kära. Många oroade sig när hon svävade mellan liv och död på intensivvårdsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus.

– Det var många som var oroliga för mig och många som brydde sig, säger hon och torkar en tår.

Trots den våldsamma attacken känner hon idag ingen ilska mot sin förre kollega.

Känner inget hat

– Nej, absolut inte. Jag hyser inget agg för jag känner den här personen som en helt annan person. Skulle jag gå omkring och känna hat över honom och det han har gjort skulle det förgifta tillvaron ännu mer och det skulle bli som en dubbel bestraffning.

Tack vare vänner och bekanta har tillfrisknandet gått snabbare. Mitt i sorgen kan hon ändå le igen.

– Vet du, jag är faktiskt oerhört glad och tacksam. 

Delar av känseln i händerna är borta och hon har problem med finmotoriken i fingrarna då yxhuggen träffade en del av nerverna.

– Jag hoppas att det ska läka framöver, säger hon.

Håret är blont, kortklippt och snyggt. Av huggen i huvudet syns ingenting. Hon drar på sig täckjacken och sina snyggskor och vi tar en promenad längs älven i centrala stan.

Har gift sig efter 18 år

Hon lyckades undkomma döden och har idag styrka och livskraft.  Hon vet dock att man inte kan ta någonting för givet. Familjen blev ännu viktigare och det gör att hon nu bara siktar framåt.

Hon visar upp ringfingret på den högra handen som blev minst skadad.

Där blänker det från två guldringar.

– Efter 18 år gifte vi oss nu i september, det känns helt underbart. Så, nu kör vi vidare, säger Elisabeth.

Detta har hänt:

• 19 maj attackeras Elisabeth av en 58-årig lärare när hon besöker honom i hans bostad för att diskutera elevers betyg och hans välmående. Mannen hade några dagar innan satt sig bakom ratten grovt rattfull och kört på tre ungdomar på Tegsbron i Umeå.

• Hon svävar mellan liv och död efter attacken och vårdas i respirator i över en vecka, men överlevde mirakulöst.

• I slutet av augusti hålls det rättsliga efterspelet, Elisabeth och 58-åringen möts aldrig i rätten. Han förs ut ur rättssalen när Elisabeth ska vittna. Mannen döms för försök till mord till rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkte läraren i Umeå

Mer i ämnet