Det var på den här balkongen som den 59-årige läraren attackerade sin chef med en yxa. Bilden till höger är från häktningstillfället. Foto: SVT

Lärare som högg rektor med yxa friges från sluten vård

Uppdaterad
Publicerad

Läraren dömdes 2015 för försök till mord efter att ha attackerat sin chef med en yxa i sin lägenhet i Umeå. Han övergår nu till öppen rättspsykiatrisk vård efter beslut i Sundsvalls kammarrätt.

Västerbottenskuriren var först med att rapportera om domen.

2015 dömdes mannen till sluten rättspsykiatrisk vård efter en attack som lämnade hans dåvarande chef medvetslös på sjukhus i elva dagar. Några dagar tidigare hade han i berusat tillstånd också kört på tre skolungdomar på tegsbron i Umeå.

Misstänkte läraren i Umeå

Chefen, rektor på den skola han jobbade på vid tillfället, berättar hur han utdelade slag efter slag med en yxa mot hennes huvud.

– Det är som ett djur som står där och slår. När han slagit mig länge känner jag att livet rinner ur mig, berättade hon vid rättegången.

Frigiven från sluten rättspsykiatrisk vård

Förvaltningsrätten i Umeå beslutade i april i år att mannen skulle övergå till öppen vård, ett beslut som överklagades av åklagare som yrkade på att vården skulle fortsätta i sluten form.

Kammarrätten i Sundsvall valde dock att gå på förvaltningsrättens linje då mannens psykiska mående har varit stabilt under en längre tid, detta rapporterar Västerbottenskuriren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkte läraren i Umeå

Mer i ämnet