Foto: SVT

59-åringen kan beviljas frigång

Uppdaterad
Publicerad

Den 59-årige man som dömdes till rättspsykiatrisk vård efter att ha attackerat sin chef med en yxa kan nu få beviljad frigång på sjukhusområdet han vistas på, det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Den 59-årige mannen dömdes under förra året efter att han kört på några elever grovt rattfull. Han försökte även döda sin chef, skolans rektor, med en yxa i sitt hem.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att läraren begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han därför var i behov av psykiatrisk vård. Han ska därefter ha överlämnats till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Misstänkte läraren i Umeå

Kan få vistas fritt

Nu rapporterar Västerbottens-Kuriren att förvaltningsrätten har tagit ett första steg mot att bevilja 59-åringen frigång, vilket skulle innebära att mannen kan lämna avdelningen och vistas mer fritt på sjukhusområdet utan personal.

Chefsöverläkaren menar bland annat att mannen skött sig utmärkt och visat god stabilitet.

Ett beslut kommer att fattas av chefsöverläkaren inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkte läraren i Umeå

Mer i ämnet