Foto: SVT.

Flög över 20 meter

Uppdaterad
Publicerad

Det är strax efter halv nio på kvällen den 14 maj. Tre ungdomar, en pojke och två flickor, är på väg till centralstationen i Umeå. Men på Tegsbron slutar promenaden plötsligt. De minns bara smällen.

På fredagen fortsatte rättegången mot den 58-läraren. Under onsdagens förhandlingar avklarades det mordförsök han står åtalad för. Dagens förhandlingar rör händelsen ett par dagar tidigare när mannen körde på tre ungdomar på Tegsbron en kväll i mitten av maj.

Nu, tre månader senare möter de gärningsmannen, en 58-årig lärare, i tingsrätten. Han minns inte mycket eftersom han var berusad vid tillfället.

Misstänkte läraren i Umeå

– Jag minns smällen. Kommer ihåg att jag blev chockad, släppte ratten och körde bilen en liten bil till, säger han.

Kraftigt berusad

Dagens förhandlingar i Umeå handlar om påkörningen på Tegsbron i mitten av maj i år. Tre ungdomar blev påkörda av den misstänkte 58-årige läraren. Blodprov har visat att han var kraftigt berusad vid tillfället. En knapp timme efter smällen visar blodprovet 1, 27 promille, vilket är grovt rattfylleri.

Det här händelsen inträffade alltså fem dagar innan den misstänkte attackerade sin kollega, rektorn på den skola där han arbetade, med yxa. Det var bland annat detta som gjorde att rektorn över huvud taget befann sig i mannens lägenhet den 19 maj.

Sammanbiten

Den misstänkte sitter sammanbiten i salen och kastar en kort blick över bordet mot ungdomarna medan åklagaren inleder med sina yrkanden. Det handlar bland annat om vållande till kroppsskada och grovt rattfylleri.

Flög ur skorna

Pojken som efter att ha blivit påkörd flugit över 20 meter framåt och landat på trottoaren minns inte mycket.

– Jag minns delar av innan bron. Jag minns snuttar av när jag låg på bron.

– Jag minns att jag kollade bak och såg en av tjejerna blöda i ansiktet. En kvinna kom fram till mig och frågade hur jag mådde. Hon ringde min mamma och pappa.

– Jag hade väldigt ont, kollade ner på mitt ben och såg att jag inte hade några skor på mig. Jag tror att de farit ner i älven.

Han låg på sjukhuset i tre veckor efteråt och har fått sitta i rullstol efteråt.

– Mina föräldrar har fått hjälpa mig på toa till exempel.

Idag är allt läkt, men han har ont i ena foten där han fått två skruvar.

”Jag minns smällen”

Tjejerna minns inte heller mycket från kvällen. Den ena berättar:

– Vi var på väg in till stan och klev upp på Tegsbron. Jag gick lite längre bak, kommer inte ihåg så mycket, men jag minns smällen. Sen har jag en minnesbild från hur jag flyger i luften, säger hon.

Två av offren har fått frakturer på båda benen, den tredje kompressionsskador på ben och fot. För sina skador vill offren ha 40 000 kronor per person för kränkningen.

Den misstänktes försvarare, Leif Silbersky, förklarar att 58-åringen erkänner rattfylleri, men ställer inga frågor till offren när han erbjuds chansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkte läraren i Umeå

Mer i ämnet